Helyi közélet

2017.03.11. 14:01

A hagyományok vonzásában: Csizmadia Zoltán kiállítása

Nyíregyháza - A hortobágyi, a Balaton-felvidéki, a hajdúböszörményi táj s a Tisza festőjének munkáiból nyílt kiállítás.

Nyíregyháza - A hortobágyi, a Balaton-felvidéki, a hajdúböszörményi táj s a Tisza festőjének munkáiból nyílt kiállítás.

Csizmadiai Zoltán mátészalkai születésű, Csók István- és Egry József-díjas festőművész kiállítását nyitották meg a Jósa András Múzeumban március 10-én, pénteken délelőtt.

Az ünnepélyes eseményre a művészt családja is elkísérte. Nem ez az első alkalom, hogy a több évtizede aktív és sikeres, Budapesten, majd Veszprémben élő alkotó egy kiállítás erejéig „hazatért” szűkebb pátriájába, ugyanis 1977 óta több alkalommal is kiállított Nyíregyházán és Mátészalkán.

A megnyitó ünnepségen elsőként Andó Károly iskolaigazgató, önkormányzati képviselő köszöntötte. A szónok röviden ismertette a művész életútjának legfontosabb állomásait, majd hozzátette:

– Csizmadia Zoltán festményeinek témáival elsősorban a magyar vidéki élethez, a magyar történelemhez kapcsolódik, de mindemellett krónikásként teszi vászonra 1956 és a forradalom utáni megtorlás eseményeit.

Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke a több évtizedes ismeretség jogán hosszan méltatta a 84 esztendős festőt, s mint kiderült, a művész maga is ragaszkodott hozzá, hogy Mátészalka egykori polgármesterével találkozhasson. Az alelnök ünnepi beszédében többek között Váci Mihály szavait idézte, aki szerint Csizmadia Zoltán „a mezők, a szántóföldek, a kaszálók, a falvak, a külvárosok, a folyópartok és a paraszti lét derűjének festője”.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában