Helyi közélet

2017.03.17. 16:08

A nullás eredmények ellenére bizakodnak

Ófehértó - Kevesebb dohányuk termett, gyöngébb minőségben, de nem adják fel Ófehértón.

Ófehértó - Kevesebb dohányuk termett, gyöngébb minőségben, de nem adják fel Ófehértón.

Nem fogadta kegyeibe az időjárás 2016-ban Ófehértó és a környék településeinek dohánytermelőit, akik a körülmények ellenére sem elégedetlenkednek. Amint a Fehértó Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Szövetkezet elnöke lapunknak elmondta, iszonyú jégverést szenvedtek el tavaly nyáron.

Kocsis Miklós nem szívesen emlékszik 2016. június 9-ére: az ófehértói és leveleki határban akkora jégesőt kaptak, amilyenre az itt ledolgozott 27 éve alatt egyszer sem volt példa.

– Nem csak a 120 hektár dohányunk, de valamennyi szántóföldi növénykultúránk eredményessége látta kárát – mondta. Így a dohánytermés mennyisége és minősége is gyengébb lett a tőlünk megszokottnál. A termésátlagunk ezúttal jócskán elmaradt az országos átlagtól, csupán 1,5 tonna volt hektáronként.

– Tavalyról tehát nem könyvelhetünk el nyereséget a dohányágazatunkban. Ennek egyik oka a megemelt felvásárlási árak ellenére csökkent beváltási átlagár, ami a szigorodott felvásárlási szerződések következménye.

– A másik ok a dohánytámogatások európai uniós szintű csökkentése, amelyet a hazánkban minden más országétól nagyobb mértékben igyekezett kompenzálni a magyar kormány, a honi termelők megelégedésére. Szóval, ha nullás is lett a tavalyi eredmény, mi – mindazokkal a termelő társakkal, akik megmaradtak az ágazatban – nem akarunk kiszállni a dohánytermesztésből, termelni, dolgozni, foglalkoztatni akarunk. Nem szeretnénk a jövőt kockára tenni, mert csak így várhatjuk el, hogy a dohánytermesztés visszatérjen a rendes kerékvágásába – tette hozzá Kocsis Miklós.

KM-GB

Az elmúlt esztendő a számok tükrében

Magyarországon 3366 hektáron 6343 tonna dohányt termeltek 2016-ban, a két évvel ezelőtti adatokhoz képest nőtt a termésátlag, csökkent a terület és a termésmennyiség – olvasható a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) honlapján. Az éves termelési jelentés szerint a Virginia fajtacsoportot 2631, míg a Burleyt 735 hektár területen termelték, az előbbi dohánytípusból összesen 4803 tonna, míg az utóbbiból 1540 tonna termett. A terület és a megtermelt mennyiség egyaránt elmarad a 2015-ös adatoktól, tavalyelőtt a két dohányfajtát 4418 hektárról takarították be összesen 7447 tonnás eredménnyel (MTI).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában