Helyi közélet

2017.03.10. 10:47

A túlsúly árt a vesénknek is

Nyíregyháza - A rutinvizsgálatok korán jelzik, ha a vesénk nem működik egészségesen.

Nyíregyháza - A rutinvizsgálatok korán jelzik, ha a vesénk nem működik egészségesen.

– A vesebetegség népbetegség. Nemzetközi felmérések szerint Európában minden tizedik, Amerikában minden hetedik-nyolcadik ember érintett a vesebetegségben – mondta dr. Szegedi János, a nyíregyházi dialízis centrum orvosigazgatója a Vese Világnapja alkalmából szervezett rendezvényen. A központ és a Vesebetegek megyei szervezetének idei eseményéhez csatlakozott a Nemzeti Vese Program is. A szűrővizsgálatokkal, szakorvosi előadásokkal, ételkóstolóval színesített program iránt érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a Korzó Bevásárlóközpont termét.

Diabétesz, magas vérnyomás

– Magyarországon a lakosság 10 százalékánál lehet igazolni a veseműködés zavarát. A vesebetegség kialakulásában komoly szerepet játszik a népesség öregedése, az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség – sorolta az orvos­igazgató, egyben jelezte: az idei év az elhízás és a vesebetegség összefüggéseire hívja fel a figyelmet.

A testsúly növekedéséhez társult inzulinszint-emelkedés, inzulinrezisztencia, a szimpatikus idegrendszer fokozódó aktivitása, az elhízás következtében kialakuló idült gyulladásos állapot, melyek közvetve a veseműködést is befolyásolják, mind szerepet játszanak a vérnyomás emelkedésében, a szénhidrát anyagcserezavar, a cukorbetegség kialakulásában. Az elhízás elsődleges vesebetegséget okozó hatása is ismert.

A gyógyszeres kezelést 775 ezer diabéteszes kap hazánkban, emellett 700 ezer még ismeretlen beteggel számolnak. Szabolcs megyében több mint 42 ezer cukorbeteg él, s minden ismert cukorbeteg mellett egy ismeretlen cukorbeteggel kell számolnunk.

A hypertonia lakosság több mint harmadát érinti, a hazai háziorvosi praxisba bejelentkezett 19 évnél idősebbek között a magas vérnyomásban szenvedők száma több mint 3,5 millió. Szabolcs megyében 168 846 hypertoniás beteget ismerünk – ismertette Szegedi János. – A Magyar Hypertonia Társaság adatai szerint a hypertoniás betegek 26,4 százalékának a veseműködése beszűkült, krónikus vesebetegség igazolható náluk. Megyénkben a hypertoniás betegek közül a krónikus veseelégtelenség, a csökkent vesefunkció gyakorisága 23 százalék.

Dialízis központok

– A vese egészségestől eltérő működésének korai felismerése kiemelt fontosságú, lehetővé teszi, hogy a beteg a vesekárosodás előtt megfelelő kezelésben részesüljön. A vesék betegségei kialakulhatnak akutan, de gyakran alattomosan fejlődnek ki úgy, hogy az észlelhető komolyabb panaszok csak később jelentkeznek, amikor a betegnek visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést (dialízist), illetve veseátültetést tehet szükségessé – figyelmeztetett Szegedi János. – A megyében 3 dialízis központ működik (Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka). Jelenleg a 384 beteg részesül vesepótló kezelésben, közülük 59 beteg otthon végzi a hasűri kezelést. Tavaly Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 23 beteg kapott új vesét, egyre több betegnél történik élődonoros transzplantáció.

Időben felfedezhető

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomásvizsgálat korán jelzi a vesebetegség lehetőségét.

A korai felismerés és kezelés nem csak lelassíthatja, vagy megállíthatja a veseműködés további romlását, a végstádiumú vesebetegség kialakulását, de jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri szövődmények előfordulását is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában