Helyi közélet

2017.03.13. 19:10

Amerikai delegáció érkezett Nyíregyházára

Nyíregyháza - Különleges vendégeket, egy amerikai delegációt fogadtak a hét elején a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A Louisville-i Egyetem 8 mesterszakos hallgatója egyhetes tapasztalatszerzésre érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre.

Nyíregyháza - Különleges vendégeket, egy amerikai delegációt fogadtak a hét elején a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A Louisville-i Egyetem 8 mesterszakos hallgatója egyhetes tapasztalatszerzésre érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre. Kísérőjük ezúttal is az a dr. Thomas R. Lawson professzor, aki évtizedek óta visszatérő vendége a nyíregyházi campusnak, s aki már eddig is nagyon sokat tett az amerikai–magyar diákcsere fellendítéséért. Csoportjukhoz egy finn vendégprofesszor és három nagyváradi Erasmus-ösztöndíjas is csatlakozott, s a hét végére egy szlovák vendégprofesszort is várnak.

Március 15-ével ismerkednek

Fábián Gergely általános és fejlesztési dékánhelyettes elmondta lapunknak, hogy az egyetem hallgatói 1989 óta, kétévente látogatják a nyíregyházi intézményt, ezúttal is tartalmas szakmai programokkal készültek a fogadásukra.

– Mindig más-más hallgatók érkeznek hozzánk, akik egy héten át kicserélhetik a szociális munkában és a nemzetközi mesterképzésben szerzett tapasztalataikat a mieinkkel. A hét végén egy budapesti kirándulás is vár rájuk, s az utazásukat egy néhány napos müncheni látogatással zárják. A legtöbb szakmai programban itt vesznek részt városunkban, ugyanis intézményeket látogatnak, előadásokat hallgatnak, ráadásul a március 15-ei nemzeti ünnepünk legfontosabb tudnivalóival is megismertetik őket hallgatóink. A többségük tudomásom szerint még soha nem lépte át Amerika határait, lesz tehát miről mesélniük otthon – nyomatékosította a dékánhelyettes.

A stabil kapcsolat hozadékai

– A tapasztalat valóban az, hogy az átlagamerikaiak még ma sem sokat tudnak Közép-Kelet-Európáról, s így a vendégeinknek mindenképpen hasznukra válik ez a mostani kitekintés – hangsúlyozta prof. dr. Semsei Imre dékán is, aki ezzel együtt nem mulasztotta el kiemelni a közel 20 éves múltra visszatekintő, stabil kapcsolat itteni hozadékát sem.

– Bár a kétféle állami berendezkedés különbözősége miatt náluk a megoldásra váró szociális problémák is egy kicsit másmilyenek, ezzel együtt mi is vettünk már át tőlük jó ötleteket. Így vert gyökeret nálunk is az aktív idősödést, vagyis az 50 év felettieket a nyugdíjas évekre hangoló, illetve a magukra hagyott nyugdíjasokat segítő életvezetéskoordinátor-képzés, amit Amerikában már korábban bevezettek. Arra viszont mi lehetünk büszkék, hogy a magánbefektetők támogatásával nemrég létrehozott louisville-i kutatóközpontjukban jobbára a mi útmutatásaink alapján kezdték el a szakmai munkát – sorolta a dékán.

Kóruspróbára hivatalosak

Az amerikai vendégek az Egészségügyi Karon folyó oktatómunka megismerésén túl felkeresik a Periféria Egyesületet, a Start Vállalatot, az Esély Centrumot, s kilátogatnak a Huszártelepre is. Szerdán – ha az időjárás kegyes lesz hozzájuk – Sóstógyógyfürdő nevezetességeivel ismerkednek. Amint azt Fábián Gergely dékánhelyettestől megtudtuk, egy Cantemus-kóruspróbára is benéznek, ugyanis vezetőjük, dr. Thomas R. Lawson professzor elkötelezett híve a nyíregyházi kóruséletnek. Pénteken kaptak helyet a vendégprofesszorok előadásai, s ezzel zárul a program.

KM-MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában