Helyi közélet

2017.03.29. 15:47

Centrumban a szakképzések az állásbörzén

Nyíregyháza - Nyíregyházi Szakképzési Centrum nyolc nyíregyházi, egy tiszavasvári és egy tiszalöki szakképző iskolájának munkáját irányítja és fogja össze.

Nyíregyháza - Nyíregyházi Szakképzési Centrum nyolc nyíregyházi, egy tiszavasvári és egy tiszalöki szakképző iskolájának munkáját irányítja és fogja össze. – Iskolarendszerben 20 ágazatban 80 szakmában nyújtunk képzést, a kínálatunk számos területet fed le, többek között az egészségügy, informatika, építő-, autó-,­ fa-, szolgáltatóipar, gépészet, vegyipar, kereskedelem, vendéglátás-turizmus számára nyújtunk képzéseket.

– Arra törekszünk, hogy a térségben megismerjék a tevékenységeinket, és közelebb hozzuk egymáshoz a szakképzésben és a munkaerőpiacon érintett partnereket: a gazdálkodó szervezeteket, az intézményeket, különösen az iskolákat, az álláskeresőket, az önkormányzatokat, a kamarákat. Szívesen vettük a felkérést, hogy legyünk jelen az állásbörzén – mondta el lapunk érdeklődésére Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Rugalmasan követik a piacot

– A börzére látogató, szakmával már igen, de munkahellyel még nem rendelkező fiatalokat a 19-es standnál tájékoztatni fogjuk a gyakornoki program lehetőségéről, a képzési palettánk bemutatásával pedig segítségükre szeretnénk lenni a szakmai képzésbe bekapcsolódó álláskeresőknek, az új szakmák felé kacsintgató felnőtteknek is.

– Végzőseink is örülnek annak, hogy az állásbörzén tájékozódhatnak a munkába állási lehetőségekről és megismerhetik a kiállító cégek kínálatát – tette hozzá a nyíregyházi centrum vezetője.

Érthető, hogy a szakmakínálat kialakítása során valamennyi iskola arra törekszik, hogy rugalmasan alkalmazkodni tudjon a munkaerőpiaci igényekhez, valamint hogy az intézményben végzett diákok piacképes tudással, megfelelő szintű szakmai és személyes kompetenciákkal rendelkezzenek, megfelelve a leendő munkahely, illetve a következő iskolafok elvárásainak.

Fontos a nyelvtudás is

A jövő a szakképzésé! – hirdeti a Debreceni Szakképzési Centrum, melynek képviselői szakmatanulási lehetőségeket fognak a figyelmükbe ajánlani az állásbörzén mindazoknak, akik még nem találták meg a végzettségükhöz, élethelyzetükhöz igazodó munkahelyet.

– A felnőttoktatás és felnőttképzés keretében induló ingyenes képzéseink részleteiről tájékoztatjuk majd az érdeklődőket – summázta Tirpák Zsolt főigazgató, majd kiemelte: iskoláik nevezetesek arról, hogy összetartó diákközösségek alakulnak ki, akik mindenben támogatják egymást. Ezt segíti elő a szakképzett, gyermekközpontú tanári gárda is. – Nagy hangsúlyt fektetünk a nyelvi oktatásra is, hogy az iskolákból kikerülő diákok legalább alapszinten tudjanak kommunikálni idegen nyelven, a szorgalmasabbak pedig nyelvvizsgával gazdagabban hagyják el az iskola falait.

A Debreceni SzC iskoláiban akár három-négy szakképesítést is szerezhetnek a diákok a tanulmányaik befejezésekor. Központi szerepet kapott a szakmai felkészítés: nőtt a gyakorlati órák száma, s a diákok nagy része debreceni cégeknél tölti a gyakorlatát tanulószerződés keretében (duális képzés).

KM


Gazdag a képzési paletta

A Mátészalkai Szakképzési Centrum a Mátészalka, Nagykálló és Nyírbátor járások területén lévő szakgimnáziumok, szakközépiskolák fenntartója és működtetője. A Kisvárdai SzC megyénk öt szakképző iskoláját fogja össze, a tagintézmények székhelyei Csengerben, Fehérgyarmaton, Kisvárdán, Záhonyban találhatóak.

A Kisvárdai Szakképzési Centrum képzési kínálatában meghatározó a gépészet, a közlekedés, a közgazdaság és a vendéglátás-turisztika szakmacsoport. A sokrétű szakoktatásokról, illetve a szintén népszerű érettségi felkészítő- és felnőttképzésekről is a csütörtöki állásbörzén kaphatnak bővebb információkat az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában