Helyi közélet

2017.03.22. 16:30

Csapatmunka Mátészalkán - az unalom ritka vendég a rendőrkapitányságon

Mátészalka - A mátészalkai zsaruk mindennapjait az elkötelezettség és a lendületes munka jellemzi. Összefogással sikerül elérni, hogy visszaszorítsák a lakosokat zavaró jelenségeket.

Mátészalka - A mátészalkai zsaruk mindennapjait az elkötelezettség és a lendületes munka jellemzi. Összefogással sikerül elérni, hogy visszaszorítsák a lakosokat zavaró jelenségeket.

A Mátészalkai Rendőrkapitányság bázisa 1972-ben épült. Jelenleg egyszerre otthona rendőröknek és ügyészeknek – mondta Bakos Olivér ezredes, a Mátészalkai Rendőrkapitányság vezetője.

A kapitánysághoz további két, osztály jogállású rendőrőrs tartozik Csenger és Nagyecsed településeken.

Bakos Olivér ezredes

– Nyíregyháza után a második legtöbb bejelentést kezeljük a megyében. Színes a paletta: a közlekedési rendőrök tevékenységét olykor nehezíti a 49-es főúton Romániából érkező jelentős kamionforgalom. Igyekszünk az erőket a baleseti gócpontokra összpontosítani. A csökkenő bal­eseti számadatok az önkormányzatokkal kialakított jó együttműködésnek is köszönhetőek. Mindenki kivette a részét abból, hogy a megépített kerékpáros útszakaszok biztonságosabbá tegyék a közlekedést. A bűncselekmények típusai szempontjából a kisebb vagyon elleni, a lakosságot leginkább bosszantó cselekmények a leggyakoribbak. Előfordulnak indulatból elkövetett, könnyebb sérüléssel járó garázdaságok, testi sértések. Büszkén számolhatok be arról, hogy a városban, Mátészalkán az elmúlt öt esztendőben nem történt emberölés. A kisebb súlyú cselekményeknél igyekszünk a bíróság elé állítás intézményét alkalmazni. Úgy vélem, ha a bűncselekményt rövid időn belül szankció követi, annak nagyobb a visszatartó ereje – magyarázta a rendőrkapitány.

A kapitányság jelentős erőfeszítéseket tesz a bűnmegelőzés terén.

– A megelőzés alaptéziseként vallom, hogy minden embert meg lehet szólítani, ha megtaláljuk a megfelelő stílust, üzenetet. A nehezen kezelhető gyerekeknek sikerélményt kell adni, mert így célt kap az életük – mondta Szabóné Farkas Tünde őrnagy, a Mátészalkai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója.

Az őrnagy hat középiskola, 17 általános iskola és egy óvoda felkéréseinek tesz eleget. A gyerekek jó szívvel, figyelemmel fogadják előadásait.

– Mindenkit meg lehet fogni valahogy, csak meg kell hozzá találni a kulcsot. Szervezünk sportrendezvényeket, művészeti jellegű vetélkedőket, rajzpályázatot, rendőrségi pályaorientációs programokat. Megvalósítottuk a Mindenkinek a lelkében dal van programot, amelyben bűnmegelőzési témájú művek megírására és előadására jelentkezhettek az iskolások. Senki nem távozott üres kézzel, mindenki kapott ajándékot. A pályaorientációs program A ti jövőtök a mi reményünk! elnevezést kapta. Egy jól előkészített csapatmunka eredményeként rendezvényeinken százas nagyságrendben mozgatunk meg gyerekeket. A bűnmegelőzést, úgy hiszem, nehéz mérni, hinni kell benne – folytatta az őrnagy.

A kedvező statisztikai adatokban mégis testet ölt a befektetett munka.

Ottjártunkkor, február 27-én a jár­őrök egy bejelentés helyszínére igyekeztek. Györteleken egy hívatlan látogatót vettek észre egy éppen üresen álló ingatlanban.

– Lakossági bejelentés alapján mentünk a helyszínre 9 óra 40 perckor a Sport utcába. Megtudtuk, hogy az ingatlannak az elmúlt két hétben nem volt lakója, és erről az utcában lakó V. János (19) könnyen tudomást szerezhetett. A ház ajtaját felfeszítette, onnan háztartási gépeket, gyerekjátékot, gázpalackot, centrifugát lovasított meg 80 ezer forint értékben. Szándéka kifejezetten a pénzszerzés volt, amit már az elfogásakor beismert. Lopás bűntetté­nek megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás – mondta Lippé László törzszászlós.

Az elkövetők elfogása mellett az eltűnéses ügyekben tett biztonsági intézkedések is jócskán adnak feladatot a mátészalkai rendőröknek.

– Február 27-én 13 óra 40 perckor kaptuk az információt, hogy a helyi gyermekvédelmi intézetben megjelent egy volt növendékük. A 31 éves, gondnokság alatt álló férfit visszahúzta a szíve, mivel ott nőtt fel. Február 26-án jelezték eltűnését egy sárospataki felnőttintézményből. Körözés alatt áll, így értesítettük a gondnokát, aki intézkedett a hazaviteléről – beszélt az ügyről Sipeki József törzszászlós.

A hét többi napján is akadt munkájuk a helyi zsaruknak.

– Március 3-án a körzeti megbízottak Hodászon elfogtak egy 30 éves kántorjánosi férfit, akit a Nyíregyházi Törvényszék keresett. A körözés oka, hogy nem jelent meg a pártfogó felügyelője előtt, valamint a kiszabott közmunkabüntetést sem kezdte meg. Szintén ezen a napon 23 órakor egy 17 éves porcsalmai fiú akart elvinni egy Fiat Ducatót egy helyi ingatlanról. Az autóban benne volt a kulcs, de a jármű kifogott rajta. Nem izzított, így nem tudta elindítani. Azt mondta, nem tud vezetni, de alkoholos állapotban jött egy gondolata, hogy kipróbálja, milyen lehet a kormány mögött. A fiút kollégáim másnap reggel fogták el – mondta Bakos Olivér ezredes.

Az unalom ritka vendég a kapitányság épületének falai között, de panaszra nincs oka a helyi lakosoknak. Összefogással, csapatmunkával, a társszervek hatékony együttműködésével minden probléma orvosolható.

- Fenyvesi Beáta/Zsaru Magazin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában