Helyi közélet

2017.03.23. 17:42

Csillagvirágtúra a parkerdőben

Nyíregyháza - A tavaszi séta közben egy természetvédelmi felmérésben is segíthetnek az erdő barátai.

Nyíregyháza - A tavaszi séta közben egy természetvédelmi felmérésben is segíthetnek az erdő barátai.

A tavasz beköszöntét jelzi az is, hogy a Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. Március 25-én, szombaton 9.30-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág-populáció megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, onnan gyalogtúra következik, részben bozótos területen, a szervezők ennek megfelelő ruházatot ajánlanak.

Helyreáll az ökoszisztéma

– A ligeti csillagvirág a Nyírség egy igen ritka, védett növényfaja, termőhelyei megyénkben kizárólag az ősi eredetű tölgy­erdők, amelyekből kevés maradt fenn olyan szép állapotban, mint a Sóstói-erdő. A nyíregyházi parkerdőben ez a virág egyetlen helyen él, amely másfél évtizede egy tarvágást követő talaj-előkészítés miatt veszélybe került – tájékoztatott a felmérés eredetéről dr. Szigetvári Csaba. – Szerencsére az eredmények arra engednek következtetni, hogy a virágpopuláció kiheverte a megrázkódtatást, az erdei ökoszisztéma lassan helyreáll. A 2003 óta vizsgált mintaterületen az akkor mindössze 220 tövet számláló állomány 2016-ra közel 9000 tőre növekedett, s reméljük, hogy a tendencia az idén is folytatódik. A résztvevőknek emellett bemutatjuk az erdő további, már nyíló vadvirágait és az első pillangókat is – tette hozzá az E-misszió Egyesület elnöke.

– Bár jó látni, hogy a csillagvirág állománya növekszik, mégis féltenünk kell, ugyanis évről évre tapasztaljuk, hogy lelkiismeretlen virágszedők is garázdálkodnak az erdőben. Arra kérjük tehát az erdőjárókat, hogy ne tépjenek le semmit, és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű virágot – mondta végezetül Szigetvári Csaba.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában