Helyi közélet

2017.03.24. 19:14

Értékek a kurucok örökségéből Vaján

Vaja - Lelkes füttykoncerttel fogadták péntek délután a napsütést, a kellemes tavaszi időjárást a vajai múzeum parkjában a madarak, azonban a legjobb igyekezetük ellenére is elnyomta hangjukat a fúvószenekar muzsikája.

Vaja - Lelkes füttykoncerttel fogadták péntek délután a napsütést, a kellemes tavaszi időjárást a vajai múzeum parkjában a madarak, azonban a legjobb igyekezetük ellenére is elnyomta hangjukat a fúvószenekar muzsikája. Megszokhatták volna pedig már az elmúlt évtizedekben, hogy március végén II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésnapjának (Borsi, 1676. III. 27.) évfordulójához közeledve katonai tiszteletadással emlékezik a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye, a vajai önkormányzat és a Vay Ádám Múzeum Baráti Köre hazánk történelmének egyik kiemelkedő alakjára.

Az ünnepségre érkezett vendégeket a MH 5. sz. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara térzenével várta, majd Molnár Sándor intézményvezető köszöntötte a megemlékezés résztvevőit. II. Rákóczi Ferencről és korának nemeseiről, a szabadságharc vitéz katonáiról dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka mondta el gondolatait.

– Mikor felkértek, hogy mondjak beszédet az ünnepségen, arra gondoltam, mi újat lehetne mondani Vajáról, a szabadságharcról, II. Rákóczi Ferencről, a Vay családról, hiszen példaértékű, ahogyan ezen a településen ápolják a hagyományokat – kezdte a dandártábornok. – Ezért inkább azokat az értékeket emelném ki, amelyeket a Rákóczi-szabadságharc adott Magyarország minden lakójának. Ilyen örök érték a hazaszeretet. Az ország fegyvert ragadott, hogy ne külföldiek mondják meg, hogy mit kell tenniük a magyaroknak. A másik fontos érték a lojalitás, s ennek szép példája, hogy a Vay család hű maradt a fejedelemhez, nem forgatott köpönyeget. Rákóczi Ferenc mellett kitartott Vay Ádám akkor is, amikor többször letartóztatták, a vagyonát többször elkobozták, s a fejedelemhez hasonlóan vállalta a száműzetést is a szabadságharc leverése után.

Az ünnepség szónoka kiemelte azt is, hogy a szabadságharc alatt íródott magyar nyelven az első katonai rendtartás is. Bár a kurucokhoz csatlakozott jobbágyok korábban nem kaptak katonai kiképzést, azonban egy táborban rendnek és fegyelemnek kellett lennie a célok elérése érdekében. A dandártábornok szólt arról is, hogy a kurucok kései utódaira, napjaink katonáira is jellemző magyar szív és virtus, valamint a képzettség. Mindezt bizonyítják is az ország déli határainál, ahol a rendőrökkel együtt állják a migránsok rohamát, de ott vannak a jól felkészített magyar katonák többek között Irakban, Afganisztánban, Cipruson és a Balkánon is.

Az ünnepi gondolatok után a vajai és a megyei önkormányzat vezetői, a helyi intézmények és társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték a fejedelem szobránál a hála és a tisztelet koszorúit a Rákóczi Tárogató Együttes zenéje kíséretében. Ezt követően Sipos László Forster-érmes fotográfus megnyitotta Csutkai Csaba fotóművész Egy falat Tündérmező című kiállítását, majd a vendégek meghallgathatták Tündik Judit (hegedű) és Tündik Tünde (zongora) hangversenyét.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában