Helyi közélet

2017.03.28. 19:23

Hangszert a kézbe!

Nyíregyháza - A Hangszert a kézbe országos programsorozat nyíregyházi állomása keddtől látogatható a Váci Mihály Kulturális Központban.

Nyíregyháza - A Hangszert a kézbe országos programsorozat nyíregyházi állomása keddtől látogatható a Váci Mihály Kulturális Központban.

Síppal, dobbal, de talán még nádi hegedűvel is találkozhatnak mindazok, akik ezekben a napokban ellátogatnak a Váci Mihály Kulturális Központba.

Hogy zenélhessenek a gyerekek

Egy olyan különleges hangszerkiállítás, egészen pontosan országjáró könnyűzenei játéktér vert ugyanis itt tanyát, amelyhez még hasonlóval sem találkozhattunk eddig. A NKA Cseh Tamás Programja és a Hangszeresek Országos Szövetsége jóvoltából a mintegy 350 négyzetméteres kiállítótérben öt könnyűzenei szekciót – ütőhangszerek, gitárok, billentyűsök, elektronikus zene és házi stúdiózás – látogathat a közönség egy héten át, miközben nem csupán kezébe veheti, kipróbáltja a legkülönfélébb hangszereket, de akár könnyűzenei bemutatók részese is lehet.

Amint az a Hangszert a kézbe elnevezésű program tegnapi megnyitóján is elhangzott, a szervezők elsődleges célja az volt, hogy minél több gyermek számára lehetőséget biztosítsanak a mai modern zeneszerszámok kipróbálására.

Andrásik Romeo, a program megálmodója s a Hangszeresek Országos Szövetségének a főtitkára elmondta lapunknak, hogy ha azt vizsgáljuk, mennyien játszanak ma valamilyen könnyűzenei hangszeren, Magyarország sajnos – Bulgária után – az utolsó előtti az európai rangsorban.

Hatvanmilliós hangszerpark

– Látni kell, hogy a hagyományos ének-zene oktatással már nem lehet lekötni a gyerekeket. Ám mivel a legfőbb örömforrás a muzsika, a könnyűzene jó alternatíva lehetne, ahol ugyanúgy nem ritka a virtuozitás. Gondoljunk csak a műfaj óriásaira! Ráadásul a könnyűzenei kultúra maga is tudomány, régen túllépett a hobbi kategóriáján. Egy modern szintetizátornak 600–800 oldalas gépkönyve van, s még bekapcsolni sem könnyű. Tömegessé kellene tehát tennünk a könnyűzene oktatását, s erre ez a program is remek alkalom – sorolta érveit a harminc éve gitárt tanító szakember.

Egyszóval hangszert a kézbe! Ugyanis nemigen lesz egyhamar olyan lehetőségünk, hogy egy 60 milliós hangszersimogatóban bármilyen zeneeszközt kipróbálhassunk egy teljes héten át. Ráadásul úgy, hogy 2-2 szakember minden szekciónál a segítségünkre van. S ha ez sem volna elég, akár a több mint 30 előadásból álló oktatóprogramba is belekóstolhatunk, részt vehetünk mind a 16 tervezett zenei túrán, s közben egy-egy minikoncert műélvezői is lehetünk.

Sokaknak csak játék a zenei eszközök használata

Bakonyi Bálint elektronikai zenei szakértő – civilben hangmérnök és zenei producer – az analóg és virtuális szintetizátorok, programozható dobgépek, dobpadok, dobszintetizátorok között segítette eligazodni a gyerekeket. – Az elektronikus zenéről általában azt gondolja mindenki, hogy már az emberi tényezőt is nélkülözik, de ez nem így van. A jó hallás, a zenei érzék továbbra is elengedhetetlen. Persze a mai gyerekek már bátran belenyúlnak egy program menüjébe, könnyen tanulnak és fogékonyak – mondta el. Odébb Czimmer „Czimi” Roland, a nyíregyházi Szabadon zenekar szólógitárosa próbálgatott egy hathúrost. Mint elmondta, hét éve nyúzza a gitárokat, korábban zeneiskolába is járt. – Remek minőségű zongorákat láthattam itt, és a gitárok sem rosszak, mint például ott az a hathúros basszusgitár – mutatott az egyik hangszerre, majd hozzátette: – Amin most játszom is, egy jó, egyedi készítésű szólógitár, de nem „veri” az én otthoni Les Paulomat.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában