Helyi közélet

2017.03.02. 17:32

Hazánk felelősséget visel a határon túli magyarokért

Nyíregyháza - Az egész Kárpátmedencét érintő, hatalmas óvodafejlesztési program indul útjára.

Nyíregyháza - Az egész Kárpátmedencét érintő, hatalmas óvodafejlesztési program indul útjára.

Nyíregyháza. A megyeszékhelyen tanácskozott csütörtökön az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága. A kihelyezett ülésen elsősorban Kárpátaljával, a kárpátaljai magyarsággal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg a résztvevők. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: földrajzi fekvésénél fogva Nyíregyháza három országhatáron túl élő magyarsággal ápol kapcsolatot, de nem csupán önkormányzati szinten: a kultúra, a hagyományápolás, az oktatás, a sport és a gazdaság területein is.

Magyar sarok az óvodában

– Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a napokban jelentett be egy határokon átívelő, sőt, kifejezetten az elszakított országrészek magyarjainak szóló, 17,2 milliárd forint értékű óvodafejlesztési támogatást. Számszerűsítve, ez 68 vadonatúj óvodaépítést jelent, közel 200 intézmény megújul, illetve bővül, valamint 1500 úgynevezett „magyar sarok” születik 2018 év végéig főleg az olyan területeken, ahol aránylag kevés magyar él – nyilatkozta Pánczél Károly, a bizottság elnöke.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 3-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában