Helyi közélet

2017.03.11. 10:53

Kodály Zoltánra emlékező sorozatot indított az m5

Budapest - Kodály Zoltánra emlékező sorozat látható vasárnaponként az m5 csatornán a zeneszerző, zenepedagógus és népzenegyűjtő halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából.

Budapest - Kodály Zoltánra emlékező sorozat látható vasárnaponként az m5 csatornán a zeneszerző, zenepedagógus és népzenegyűjtő halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából.

Az m5 lexikon - Kodály című 52 részes sorozat idén márciustól jövő év márciusáig látható vasárnap délutánonként 5 órától. Az első részt Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából tekinthették meg az érdeklődők - mondta el Radványi Dorottya szerkesztő-műsorvezető az MTI-nek.

Hozzátette: a sorozat öt-öt perces epizódjaiban a televízió archívumában fellelhető anyagok mellett Kodály Zoltánt személyesen ismerő tanítványok, pályatársak mellett életrajzírói emlékeznek vissza a zenetudósra. Kodály Zoltánra mások mellett Szőnyi Erzsébet zeneszerző-zenepedagógus, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, Eősze László zenetörténész, Bónis Ferenc zenetörténész, Perényi Miklós gordonkaművész és Medveczky Ádám karmester emlékezik.

Az archív felvételeken Kodály Zoltán látható különböző helyzetekben szerepelve, így családi közegben, magánemberként, kórusokat látogatva, vezényelve a Zeneakadémián vagy éppen Arturo Toscanini karmesterrel egy koncerten Olaszországban - ismertette a részleteket a szerkesztő.

A műsorban bemutatnak továbbá olyan magyarországi helyszíneket, amelyek markánsan Kodályhoz kapcsolódnak, valamint olyan intézeteket, amelyek továbbviszik a zenetudós pedagógiai koncepcióját - fűzte hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában