Helyi közélet

2017.03.06. 09:29

Március 6-a az energiatakarékosság világnapja - De hogyan spóroljunk?

Baktalórántháza, Nyíregyháza - A nők körül forog majd a világ szerdán, de legalább ilyen fontos a hétfői világnap is: az energiatakarékosságé.

Baktalórántháza, Nyíregyháza - A nők körül forog majd a világ szerdán, de legalább ilyen fontos a hétfői világnap is: az energiatakarékosságé.

Az emberiség korai időszakában megújuló energiaforrásokkal oldotta meg a világítást és a fűtést, azonban az elmúlt századokban, különösen a robbanásszerű ipari fejlődés időszakában nem volt szempont, miként használjuk bolygónk készleteit. Mára egyértelművé vált, hogy ez a hozzáállás az energiaforrások kimerüléséhez és környezetünk végzetes szennyezéséhez, az éghajlat megváltozásához vezet.

Bár egyre több szó esik a takarékosság szükségességéről, a felhasznált energiának mintegy húsz százalékát elpazaroljuk. Pedig a spórolással nemcsak globálisan, hanem egyénileg is profitálhatunk, hiszen a legolcsóbb energia a fel nem használt energia. Immár 17 éve Magyarországon is ezek a kérdések kerülnek fókuszba március 6-án, az energiatakarékosság világnapján.

Elmaradt rendezvények

– Az idén nem készültünk rendezvénnyel a világnapra, de amikor az E-misszió Egyesületnek még volt lehetősége főállású energiatakarékossági és környezetvédelmi tanácsadókat foglalkoztatni, ahogy minden lehetséges alkalommal, március 6-án is tartottunk szemléletformáló akciókat – válaszolta érdeklődésünkre Ilyés Tímea.

– A civil szervezet virágkorában az energiatakarékossági világnapon utcai akciók segítségével mutattuk be a lehetőségeket a világítás és hőszigetelés terén, és egy napkollektoros utánfutónk is volt a gazdaságos melegvíz-előállítás megismertetéséhez. Akkoriban volt lehetőségünk fogyasztásmérőket kölcsönözni az elektromos készülékek felméréséhez, hőkamerás felvételekkel feltérképezni a házak szigetelését, de természetesen most is megtesszük, amit tudunk – tette hozzá az egyesület önkéntes lakossági tanácsadója.

Hátrányok: kiküszöbölve

– A megújuló energiák otthoni felhasználására vagy a háza szigetelésére nem mindenkinek van lehetősége, de az energiatakarékosság nem csak a gazdagok kiváltsága – szögezte le Ilyés Tímea, és néhány példát is említett.

– Évről évre takarékosabb gépeket dobnak piacra, ha háztartási készülékeket vásárolunk, mindenképpen érdemes figyelni az energiaosztályra. A gáz- vagy villanybojlerek évenkénti ellenőrzése is megtérül, a lerakódott vízkő ugyanis nagy mértékben rontja ezek hatásfokát, energiapazarláshoz vezet. A LED-lámpák használatával hatodára csökken a fo­gyasztás a hagyományos izzókhoz viszonyítva, ez a technológia az energiatakarékos izzók összes hátrányát kiküszöböli, mégis elérhető az átlagember számára – sorolta.

Szélkereket építenek

Tömöri László, a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola környezetvédelem iránt elkötelezett pedagógusa nemcsak az energiatakarékossági világnapon, hanem minden adandó alkalommal törekszik az ifjúság szemléletének formálására.

– A biológia tanmenete kötöttebb, a technikáé rugalmasabb, így főleg az utóbbi tantárgy keretében beszélek a diákoknak az energia- és víztakarékosság fontosságáról, lehetőségeiről. A környezetvédelmi szakkörökön áramtermelő szerkezeteket – szélkerekeket, napcellás eszközöket – is építünk – hozott példákat az eszköztárából Tömöri László, aki bizakodó a jövő nemzedékével kapcsolatban. Mint lapunknak elmondta, a diákjai érdeklődnek a kör­nyezetvédelem és az energiatakarékosság iránt, sőt gyakran saját ötletekkel is előállnak.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában