Helyi közélet

2017.03.09. 17:27

Művészi munkák, édes sikerek

Nyíregyháza - A neves szakemberekből álló zsűri érmekkel, különdíjjal és diplomával jutalmazta a remek alkotásokat.

Nyíregyháza - A neves szakemberekből álló zsűri érmekkel, különdíjjal és diplomával jutalmazta a remek alkotásokat.

Az idén is nagyszerű eredményekkel tértek haza Tatáról a megyénket képviselő versenyzők. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Régió és Gasztronómiai Egyesület 15. alkalommal rendezte meg a „Farsang Kupa” nemzetközi bajnokságot, rekordszámú, 167 versenyzővel – 81 felnőtt és 86 tanuló részvételével.

A nyíregyházi Sipkay Barna középiskola öt diákjának munkáit a neves szakemberekből álló zsűri érmekkel és különdíjjal is elismerte.

Két kategóriában

– Artisztika és napi sütemények kategóriában is indultak tanulóink – mondta el lapunknak Strankula Katalin, aki a cukrász tanulóknak tanít szakmai ismereteket és gyakorlatot. – A napi sütemények versenyére olyan terméket kellett elkészíteni, ami még nem jelent meg a cukrászdák kínálatában, így mindenki megmutathatta kreativitását, hogyan használja fel az új alapanyagokat és alkalmaz új technológiákat – avatott a részletekbe az oktató.

– Egy lime-os, zöld almás mousse volt Kállay Tamás készítménye, aminek a receptjét Ukrajnából hozta, s alakította át, finomította a versenykiírásnak megfelelően. A tortája egy farönk volt, ami kiegészült egyedi marcipánfigurákkal. Enyedi Cintia egy sárgabarackos és újfehértói meggyes mousse-t készített, ami amarantos és chia magos csokoládélapokkal volt szegélyezve. Napi süteményként túrótészta csokoládé mousse-t alkotott gyömbéres ízesítéssel és pisztácia kalapokkal díszítve. Tamás ezüstérmet, Cintia a napi kategóriában bronzérmet, artisztikában – ami kakaófestéssel készült kép a képben volt – diplomát vett át a teljesítményéért. Vaskó-Gyurkovics Patrícia Sziklakertet ábrázoló alkotása artisztika kategóriában ezüstérmet, Bányai-Catoca Sára nyíregyházi templomot megformázó művéért diplomát kapott. Az öt sipkays diákból Tamás és Patrícia a gyakorlati helyük, a Görömbei Cukrászda támogatásával jutottak el a versenyre.

Igaz művészet

Metamorfózis Oszakában címet adta munkájának Kiss Dániel, s nemcsak a cím volt különleges, a megvalósítás is tökéletes lett, amit a zsűri artisztika kategóriában arannyal, és a különlegességét kiemelve különdíjjal is jutalmazott.

– A tragant lapra cukormasszából festett képre 3D-s elemeket is formáztam, a festéshez a kakaón kívül semmi mást nem használtam – árulta el Dani, s kiderült: a cím utal a pillangó csodálatos átalakulási folyamatára, valamint a gyönyörű cseresznyefa virágzásra. Mindkettő viszonylag rövid, de annál lenyűgözőbb folyamat.

KM


További eredmények

Szakács kategóriában indult a nemzetközi versenyen és bronzérmet szerzett Havacs Dániel (Anno Food Kft.) és ezüstöt Papp József (Napkelte Panzió, Napkor). A felszolgáló tanulók mezőnyében ezüstérmet és kiemelkedő ételismeretéért különdíjat vett át Kész Vivien, a nyíregyházi Leonardo Médiaakadémia és Szakiskola diákja.

Igaz Martin artisztikában arany-, napi kategóriában bronzérmet nyert, és Bereczki Gergely artisztikában aranyat és különdíjat érdemelt ki (mindketten a fehérgyarmati Bereczki Cukrászda tanulói).


A Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület a napokban 15. alkalommal rendezte meg a Farsang Kupa gasztronómiai bajnokságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában