Helyi közélet

2017.03.18. 12:56

Petőfi evett, Jókai fizetett

Budapest - Az italokon kívül a Pilvaxban kolbászt és virslit is lehetett fogyasztani, a kávé mellé kuglófot és kalácsot.

Budapest - Az italokon kívül a Pilvaxban kolbászt és virslit is lehetett fogyasztani, a kávé mellé kuglófot és kalácsot.

Egy pillanatra se gondoljuk, hogy a felfokozott érzelmi hevületben a márciusi ifjak ne ittak vagy ettek volna ugyanúgy 15-én, mint egy másik, forradalom nélküli hétköznapon. A Netpincér csapata utánajárt, hogy mivel csillapították – nem csak – forradalmi éhségüket a szabadságharcosok.

A kávéházak biztosra mentek

Reggel 8 óra 1848. március 15-én: rengetegen gyülekeztek a Fillinger kávéház előtt. Petőfi, Jókai, Vasvári és Bulyovszky készültek egy kiadós reggelire, mielőtt felolvassák a 12 pontot és elszavalják a Nemzeti Dalt. Petőfi Sándor az előző napi pékárut mártogatja habos, meleg tejbe. Semmi dőzsölés, Petőfinek nincs sok pénze, ez pedig a legolcsóbb reggeli a kávéház kínálatában. Talán még ezt is a pincérek csempészték az asztalára hálájuk kifejezéseként, amiért a hozzá csapódók növelik a forgalmat. A jómódúbb Jókai viszont gyakran fizetett Petőfi helyett is. A kor legfontosabb társasági gyülekezőhelyeinek számító kávéházak biztosra mentek. Változatos étlapjuk és itallapjuk volt, napi háromszori étkezést biztosítottak a vendégeiknek.

A kávéslegényből bérlővé előlépett Pillwax Károly olyan kínálattal népszerűsítette az új kávéházat, hogy a kávéhoz „reggelienkint fris tejföl vagyon”. Reggelire kávét, csokoládét, tejet, kuglófot és kalácsot kínáltak a vendégeknek.

Petőfi Sándor kedvence a deákkenyér volt: egy édes, gyümölcsökkel és magvakkal dúsított, tömény és laktató püspökkenyér.

Puncs és borleves

Ma is őriznek egy, a Pilvaxból 1848-ból származó, kézzel írott étel- és borárjegyzéket – magától a tulajdonostól –, ami bizonyítja, hogy a hajdani kávéházban bőséges választékból lehetett szemezgetni. Levesek, főzelékek, halak, tojásételek, marhahúsok, becsináltak, tészták, csemegék, sültek és saláták, hideg ételek, befőttek, belföldi borok, fehérek és veresek, csemegeborok és palackos ser is a vendégek elégedettségét szolgálták.

Erről még Petőfi barátja, Lauka Gusztáv is említést tett: „Az italokon kívül a Pilvaxban – mint ahogy akkoriban szokás volt – kolbászt és virslit is lehetett fogyasztani, a kávé mellé pedig kuglófot és kalácsot. Itt azonban a közönség nagy örömére deákkenyeret is kínáltak, ami egy gyümölcsös püspökkenyérféle volt. A kávén kívül tejet, csokoládét, teát, valamint limonádét, rozsolistet – ez édeslikőr –, borlevest, mandulatejet és puncsot is felszolgáltak” – sorolta.

- KM -


A híres kávéház története

A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc alapította Café Reanaissance néven, az akkori Úri utcában 1838-ban. Későbbi nevét tulajdonosáról, Pillwax Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat. A reformkor vége felé a radikális értelmiség, és különösen az értelmiségi fiatalok törzshelyévé vált. Itt alakult meg és működött a Fiatal Magyarország és a Tízek Társasága nevű asztaltársaság, amelynek tagja volt Petőfi is. A fiatal költő 1844-től rendszeresen reggelizett itt Vásárhelyi Pállal és Vajda Jánossal együtt. 1846-tól a kávéházat Fillinger János bérelte Pillvax­tól, ezért említenek korabeli források Fillinger kávéházat is, bár továbbra is Pilvaxnak nevezi a közönség. 1848 márciusában Petőfi és társai itt fogalmazták meg a 12 pontot. Március 15-én Petőfi itt szavalta el először a Nemzeti dalt, és innen indultak a forradalmi események. Az eredeti épület 1911-ben a városrendezés áldozata lett és elbontották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában