Helyi közélet

2017.03.10. 16:21

Ragyogó fiatal csillagok Biriből

Biri - Hátrányos helyzetű, középiskolás kollégista fiatalok rövid idő alatt nagy utat jártak be.

Biri - Hátrányos helyzetű, középiskolás kollégista fiatalok rövid idő alatt nagy utat jártak be.

Terne Cserhaja. Eleinte alig tudták elhelyezni a térképen, azóta viszont egyre inkább megismerik országszerte az amatőr diákszínjátszó csoportot, amely tavalyelőtt szeptemberben Biriben, a Dankó Pista Gimnáziumban. A Terna Cserhaja magyar megfelelője: Fiatal Csillagok. Hátrányos helyzetű, középiskolás kollégista fiatalok igyekeznek fellépésről fellépésre ragyogó produkcióval elkápráztatni a közönséget. A bő másfél év alatt meglehetősen szép eredményeket mutattak fel. Érdekesség, hogy az X-Faktorban országosan ismertté vált Ham Ko Ham is Biriből indult el, és Rézműves Márkó, valamint Ábri Csaba nem csak az együttes, hanem a színjátszó csoport tagja is. Szálku István és Csontos támogatta és segítette őket ezen az úton.

– Először tavaly áprilisban a püspökladányi Országos Diákszínjátszó Találkozón mutatkozott be a társulat, majd a budapesti Nemes Nagy Fesztiválon szerepeltünk, ahonnan meghívást kaptunk a POSZT-OFF pécsi rendezvényére. Mesébe illő a történet: elindultunk egy kis faluból, majd országos arany minősítésekkel és különdíjakkal és sok-sok élménnyel gazdagodva tértünk haza – említette Demarcsek Zsuzsa, aki a színkör Vagyunk, akik vagyunk! című, arany minősítésű előadását rendezte, és amiért különdíjban részesült. Díjazták a Ham Ko Ham zenekari közreműködését, a kimagasló közösségi tevékenységet, és Demarcsek Dániel koreográfusi munkáját is. Az országos találkozón a színpadi jelenlétért és a közöségteremtésért kiírt különdíjakat vitték Biribe. A pécsi POSZT-OFF különlegessége,

hogy a rangos rendezvényre az országból mindössze öt (többnyire több évtizedes múltú, drámatagozatos) diákszínjátszó csoportot hívtak meg. A Terna Cserhaja előadását követő szakmai értékelésben kiemelték a tiszta játék nagyszerűségét, és azt, hogy igazi színházi élményt jelentett a szakavatott zsűrinek.

– A mesés sztori folytatódik, ugyanis németországi nemzetközi színjátszó fesztiválra ajánlották a csoportot. Most egyszerre két előadással is készülünk: április 2-án mutatjuk be a Cigánymandalát a Móricz Zsigmond Színházban, az Országos Diákszínjátszó Találkozón, másnap pedig indulunk Németországba. Nagyon sokat dolgoztunk együtt az eltelt időben, most pedig hajrázunk, hiszen szeretnénk újra maradandót alkotni. Terne Cserhaja – egyre többen tudják majd, hogy ők a Fiatal Csillagok – jegyezte meg végezetül Demarcsek Zsuzsa.

- Ladányi Tóth Lajos -

Címkék#Biri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában