Helyi közélet

2017.04.20. 14:26

A bográcsozás továbbra is megengedett

Nyíregyháza - A károk akkor előzhetőek meg, ha tisztában vagyunk a tűzgyújtás alapvető szabályaival.

Nyíregyháza - A károk akkor előzhetőek meg, ha tisztában vagyunk a tűzgyújtás alapvető szabályaival.

– Annyi rémhír terjed az interneten az új tűzgyújtási szabályokkal kapcsolatban, hogy jó volna tisztán látni – kereste meg nemrég lapunkat egyik olvasónk. Mint elmondta, leginkább az aggasztja, hogy egyes hírek szerint még a bográcsozás is illetékköteles a saját kertben kiépített tűzhelyen.

Kedden feloldották az általános tűzgyújtási tilalmat." Dóka Imre

Más a bel- és más a külterület

Hogy eloszlassuk olvasónk aggályait, megkérdeztük a témáról Dóka Imre tűzoltó főhadnagyot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét, aki egyértelművé tette, hogy bográcsozni eddig is szabad volt, s ezután is az, díjtalanul.

Belterületen ­tüzet gyújtani viszont csak az önkormányzati rendeletben kiadottak szerint, s az abban megjelölt időszakban lehet. Egyéb esetekben az égetést megelőzően tizenöt nappal ­bejelentést kell tenni az illetékes tűzvédelmi hatóságnál, s ez már illetékköteles.

A megyei szóvivő elmondta azt is, hogy a jogszabályban megengedett égetés elől most minden akadály elhárult, ugyanis a Földművelésügyi Minisztérium kedd este azonnali hatállyal feloldotta a március 3-án elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat, amely az erdőkre és fásításokra, illetve az azoktól számított 200 méteren belüli területekre vonatkozott.

– Ezzel együtt az erdőkben továbbra is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyeken, szélcsendes időszakban lehet tüzet gyújtani, amelyet nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Távozás előtt pedig gondoskodni kell a lángok és a parázs biztonságos eloltásáról. Mindemellett az erdőkön kívül s lakott területen is fokozott figyelemmel kell eljárni – tette hozzá Dóka Imre.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában