Helyi közélet

2017.04.01. 17:23

Az étkezés élmény, élvezet

Nyírbátor - Olvasóink receptjei a nyírbátori Kakukk étteremben öltöttek testet, elkészítésükben Konyári Sándor executive séf és Huszár Tibor, a Korona Hotel mesterszakácsa vállalt oroszlánrészt.

Nyírbátor - Olvasóink receptjei a nyírbátori Kakukk étteremben öltöttek testet, elkészítésükben Konyári Sándor executive séf és Huszár Tibor, a Korona Hotel mesterszakácsa vállalt oroszlánrészt.

Az étterem tulajdonosát, Rácz Mihályt aligha kell bemutatni olvasóinknak, hiszen megyei és országos gasztronómiai események állandó résztvevője, de többször szerepelt a televízió Család-barát magazinjában is.

A szakember 1975-ben került Nyírbátorba, ahol a város vendéglátása mellett további húsz település ellátása is hozzá tartozott. Éttermeket, cukrászatokat, kocsmákat irányított, 1983-ban pedig a Kakukk étterem vezetője lett. Két évvel később megkapták a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség védnöki tábláját, ami arra volt hivatott, hogy elismerje a jók közül is a legjobbakat. – Abban az évben egyetlen vidéki étteremként vehettük át az elismerést, ez pedig eldön­tötte a sorsomat: akkor lett a szenvedé­lyem a gasztronómia – mesélte Rácz Mihály, akinek ma már Erdélyben is van panziója és vendégháza, Nyírbátorban ételbárt nyitott Hello néven, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrenddel pedig cateringet is működtetnek. Három évvel ezelőtt a százesztendős múltra visszatekintő étterem megkapta a Magyar Turizmus Zrt. által odaítélt Minőségi Díjat. – Nyírbátorban a történelem kézzelfogható, napi valóságként jelenik meg. Ilyen környezetben dolgozni megtiszteltetés, de szakmai kihívás is – mondja a 300 vendéget befogadó, 100 fős terasszal bíró étterem tulajdonosa. A Szabadtűzi lovagrend és a Nyírségi Ízkirályok tagjaként járja az országot, a térség valamennyi vendéglátóhelyével kapcsolatban áll. Fontosnak tartja az ismeretei átadását, ezért képzéseket szervez, de ő is folyamatosan tanul – legutóbb például Széll Tamás bemutatóján vett részt. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tagjaként értékeli az ország éttermeit, a tapasztalatokat pedig beépíti a mindennapjaiba.

Profikkal veszi körül magát

– Az elmúlt negyven év alatt a saját bőrömön tapasztalhattam meg a gasztronómia változásait, amelyek közül a legfontosabb, hogy ma már az emberek nagy része nem inni, hanem enni jár az étterembe, az étkezés pedig több mint a létfenntartás része: élmény és élvezet. Fejlődni mindig lehet és kell is, de abban teljesen biztos vagyok, hogy a vendégeink nem örülnének, ha egy Michelin-csillagos étterem menüjét tennénk a tányérjukra. Itt nem erre van igény, nekünk pedig az a fontos, hogy a vendégeink azt kapják, amit szeretnének. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne figyelnénk a trendeket, sőt! A helyi jellegű ételeket ötvözzük a modern kornak megfelelő technológiákkal, alapanyagokkal, így tervezzük meg az étlapot, ami évente kétszer–háromszor változik.

Tavaly, amikor Schnitta-díjjal ismerték el a tevékenységét, lapunknak azt mondta, hogy bár az elismerést egyedül vehette át, az a mögött álló teljesítmény csapatmunka. – A siker egyik titka az, hogy profikkal veszem körül magam – mondja Rácz Mihály, aki otthon csak ritkán ragad fakanalat, a felesége ugyanis diétásszakács, aki odafigyel arra, hogy mi kerül a család asztalára. – Nagyon szeretem a marhát és a halat, és időnként átveszem a konyhában az irányítást, de mivel túl sok ilyenkor a mosatlan edény, a munka oroszlánrészét inkább a családom hölgy­tagjaira bízom.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában