Helyi közélet

2017.04.11. 10:39

„Cimbalomnyi” az örömük a nyíregyházi művészetiseknek

Nyíregyháza - Új népi hangszerrel lett gazdagabb a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium.

Nyíregyháza - Új népi hangszerrel lett gazdagabb a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium.

Nagy az öröm a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium népzenei tagozatán, ugyanis az elmúlt héten csütörtökön egy vadonatúj cimbalommal lett gazdagabb a hangszerállomány.

Faipari, fémipari ismeretek

A hangszert személyesen hozta el az oktatási intézménybe Budapestről a készítője, Nagy Ákos, aki immár harminchét éve készít cimbalmokat.

Vajon mi alapján dönti el egy 14 éves fiatal, hogy hangszert, mégpedig cimbalmot fog készíteni egy életen át?

– Minden hangszerkészítőnek van valamilyen hangszerhez kötődése, én régebben hegedültem. A zene és a hangszerek szeretete miatt jelentkeztem a 8. osztály elvégzése után a hangszerkészítő iskolába. Az, hogy a cimbalomnál kötöttem ki, az a véletlen műve, de ez szerencsés véletlen volt – magyarázta a mester. – A hangszereket egyedi megrendelésre készítem, nincs szériagyártás. Annyi a megrendelés, hogy több évre be vagyok előre táblázva. Ami biztos, hogy a világ minden táján megtalálhatóak az általam készített cimbalmok. A cimbalom népszerűségének kedvezett, hogy tavaly megkapta a hungarikum címet. Teljes joggal, hiszen egy magyar embernek, Schunda Vencel József budapesti hangszergyárosnak köszönhetjük.

Mi mindenhez kell értenie annak, aki cimbalomkészítésre adja a fejét?

– Összetett dolog a cimbalom készítése, amely legalább három hónapos munka. Kellenek hozzá fémipari és faipari, valamint akusztikai és statikai ismeretek. Ezt a rengeteg tudásmennyiséget megszerezni évtizedekbe kerül. Ez egy tradicionális munka, aki ezt felvállalja, az egész életét rászánja.

Vajon mitől jó egy cimbalom?

– Az általam elkészített cimbalmokat szeretem személyesen átadni a megrendelőnek, függetlenül a távolságtól. Fontos, hogy legyen kapcsolat a zenész és a hangszerkészítő között. Már a munka megkezdése előtt beszélgetek a megrendelővel, hogy az ő igényeihez alkalmazkodjon, testre szabott legyen a hangszer. Fontos tudnom, mire használja, milyen zenét játszik majd rajta. Más a kiné­zete például a Művészetek Palotájába készített cimbalomnak és a népzenei tagozatnak készített hangszernek. Figyelembe kellett azt is vennem, hogy ezt a hangszert sokat fogják mozgatni, fellépésekre vinni, ezért a koncertcimbalom 100 kilogrammos tömegével szemben ez „csak” 60 kilogrammot nyom – tette hozzá Nagy Ákos.

KM-MML


A népi citeráról váltott át

Fekete Krisztián népicimbalom-tanárt arról faggattuk, mit jelent majd a zenei tagozat életében ez az új hangszer.

– A mesterem, a Budapesten élő Balogh Kálmán cimbalomművész kölcsönbe adott hangszerét használtuk eddig egy mecénás támogatásának köszönhetően. Remélem, az iskola saját hangszere – amelynek a költségét a Nyíregyházi Tankerület gazdálkodta ki – nagy lendületet ad a növendékeknek, hatékonyabban szolgálja az oktatást ez az új hangszer.

A debreceni Ludnai Mátyás az egyik növendék, aki használni fogja rendszeresen a cimbalmot:

– Három évvel ezelőtt a citeráról váltottam át cimbalomra. Nem bántam meg, megszerettem ezt a különleges népi hangszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában