Helyi közélet

2017.04.19. 08:24

Eláll az egyház a Zay Anna iskola átvételétől?

Nyíregyháza - Továbbra is kérdéses az egészségügyi iskola sorsa, május végén dönt a minisztérium.

Nyíregyháza - Továbbra is kérdéses az egészségügyi iskola sorsa, május végén dönt a minisztérium.

Mint ismeretes, a görögkatolikus egyház néhány hete bejelentette, hogy szeretné átvenni a Zay Anna szakgimnázium és kollégium működtetését, majd a kérdést szavazásra bocsátották a megyeszékhely egyetlen egészségügyi középiskolájában. Az érintettek túlnyomó többsége hallani sem akar a fenntartóváltásról, elégedettek a szakmai képzéssel, az oktató-nevelő munkával és az intézményben zajló felnőttoktatással is.

– Hatalmas érdeklődés kísérte múlt hét csütörtökön a borítékbontást és a szavazatok összesítését. Az egyház képviselői nem vettek részt az eseményen, ám a jegyzőkönyvből már értesülhettek róla, hogy elsöprő többséggel szavaztuk le a tervezett szerepvállalásukat – mondta el Nagy Lászlóné, a szülői szervezet elnöke, hozzátéve: levelet írtak dr. Kovács Ferencnek is, arra kérve Nyíregyháza első emberét, ne hagyja szó nélkül a város egyetlen egészségügyi szakgimnáziumának ilyen mértékű átalakítását, és álljon ki azon törekvés mellett, hogy az iskola világnézetileg semleges maradjon.

– Az utóbbi időben egyre nagyobb volt a feszültség az iskolában, mivel Szocska Ábel apostoli kormányzó szülőknek és pedagógusoknak tartott tájékoztatója csak megerősítette, hogy a fenntartóváltással teljes világnézeti átalakulás elé nézne az oktatási intézmény.

– Bár a Zay-középiskola sorsa, jövője továbbra is kérdéses, hiszen nem „ügydöntő”, csupán véleménynyilvánító voksolásokra kaptunk jogosítványt, és a végszót május végén az oktatási minisztériumban mondják ki, bízunk benne, hogy sokat nyom majd a latba a nemek győzelme, és a kormányzó betartja az ígéretét, miszerint ha a kezdeményezésük nem élvez legalább 70 százalékos támogatottságot, visszavonják a szándéknyilatkozatot az iskola átvételével kapcsolatban – fejtegette a szülői szervezet elnöke.

KM


„Totális támadást indított a napokban a nyíregyházi Zay Anna iskola megkaparintásáért a görögkatolikus egyház. A tervezett döntéssel a szülők, a tanulók és a tantestület sem ért egyet, mindenki a maga módján védekezik” – számolt be a közel 30 éves múlttal rendelkező, megyénk egyetlen egészségügyre specializálódott középiskolájának háza táján zajló történésekről egy portálunkhoz forduló szülő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában