Helyi közélet

2017.04.24. 17:41

Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve – Falbontó betörők fosztogattak Nagykállóban

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es április 24-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es április 24-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. április 24., csütörtök

Koporsókat vásárol a város

Lapunk egyik legutóbbi számában tettük szóvá azt, hogy a nyíregyházi szegényház elhunyt ápoltjait koporsó nélkül temetik el. Van ugyan egy koporsó, amiben a városon keresztülviszik a halottat, de a temetőben egyszerűen kifordítják belőle a sírba. Borzadva vette tudomásul ezt a hírt városunk közvéleménye, éppen ezért megnyugvással közöljük, hogy a mai számunkban már versenytárgyalási hirdetményt tett közzé a város vezetősége 25–30 koporsó vételére a szegényház halottainak.

1947. április 29., kedd

Falbontó betörők fosztogattak

Hétvégén falbontó betörők kifosztották Nagykálló legnagyobb üzletét, a Weiszberger-féle textilkereskedést. A betörők a szomszédos terményraktárba hatoltak be először, amelyet csak egy fal választ el a textilüzlet raktárától. A fosztogatók csákányokkal kibontották a falat, behatoltak az üzletbe, és az egész árukészletet elvitték. Annak ellenére, hogy a rendőrség csak száz lépésnyire van az üzlettől, a betörők nyugodtan dolgozhattak, mert a lehúzott vasredőnyök semmiféle zajt nem engedtek az utcára. Mint a nyomozás megállapította, a betörők között kőműves is lehetett, mert a szakértő kiválasztotta a fal legvékonyabb részét.

Hatvan éve írtuk

1957. április 25., csütörtök

Hideg hír a kisvárdai jéggyárból

A húsipari vállalat kisvárdai telepén is gyártanak jeget. Varga József telepvezető elmondta kérdésünkre, hogy naponta 110 darab 12 kilogrammos jégtáblát gyártanak, de ugyanazzal az energiával és munkával 230-at tudnának. A jéggyártás célját szolgáló medence 230 cellás, csupán az akadályozza a jó kihasználását, hogy még 120 cellára van szükség. Erre meg is van a pénz, csak a megyei tanács intézkedésére van szükség, hogy a 120 cella legyártásához szükséges fémlemezt biztosítsák valamelyik ktsz-nek. Különösen a nyári időre gondolva kívánatos, hogy az illetékesek sürgősen intézkedjenek.

1957. április 28., vasárnap

Kulturális hírek

Május elsején avatják fel a tisza­rádi új művelődési otthont. Az ünnepélyes megnyitásra a falusi parasztfiatalok A Noszty fiú esete Tóth Marival című színművet tanulták meg. A csengeri állami gazdaság kiskörzeti mozit működtet. Csengersima, Csengerújfalu és Nagygéc községekbe viszik a keskenyfilmes vetítőgépet, hogy ezek a települések se maradjanak filmek nélkül.

Ötven éve írtuk

1967. április 25., kedd

Roskadozó műhely

Életveszélyessé vált az ilki általános iskola politechnikai műhelye. Az idestova kétszáz éves épület falai között kapott helyet a munkára nevelés korszerű formája. Ma már itt nem tanítanak. A rekonstrukció költsége 100 ezer forintra tehető, a járási tanács erre a célra 40 ezret juttatott. Ennyivel lehetetlen használhatóvá tenni az évente száz kisiskolás politechnikai képzését biztosító épületet. A tanács újabb segítsége vagy a község társadalmi összefogása kellene – a cél indokolt, megoldás sürgető!

1967. április 30., vasárnap

Honfoglalás kori leletek Kéken

Leletmentő ásatást fejeztek be a Jósa András Múzeum munkatársai Kék község határában. Egy XI. századi temető helyén 13 sírt tártak fel, a muzeológusok számos értékes tárgyi leletet találtak. Egyebek között ezüst fülbevalókat, karikákat, bronz karpereceket és gyűrűket leltek, valamint pénzdarabokra bukkantak I. András és Salamon király korából. Az ásatás értékes adatokat szolgáltat Kék község eredetére vonatkozóan is.

Negyven éve írtuk

1977. április 24., vasárnap

Farmer Nyírbátorból

Hétezer farmernadrágot és farmer alapanyagú szoknyát, mellényt készített eddig a Nyírbátori Ruhaipari Szövetkezet NSZK-beli partnerének. Újabb tételek gyártására további tárgyalásokat folytatnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában