Helyi közélet

2017.04.24. 17:34

Ha csörög a telefon, menni kell

Nyíregyháza - Időnként a bűnözők fejével kell gondolkodniuk.

Nyíregyháza - Időnként a bűnözők fejével kell gondolkodniuk.

– Ronci kábítószerkereső és bűnügyi speciális, Miki szagazonosító és nyomkövető, Usala pedig bűnügyi speciális, azaz tetemkereső kutya – sorolja Lalusz Anita törzszászlós, aki az egyetlen olyan rendőrnő Magyarországon, aki kutyavezetőként vett részt a bűnügyi speciális képzésen. A megyei rendőr-főkapitányság Bűnügyi-Technikai Osztály Kutyavezető Szakcsoport technikusának 16 évvel ezelőtt nyílt arra lehetősége, hogy előbb járőrkutyás, majd bűnügyi kutyavezető legyen, de ehhez a bűnügyi technikát is meg kellett tanulnia. Arra a kérdésre, hogy nehezebb-e nőként érvényesülni a rendőri pályán, Anita nemmel felel. Amikor kezdte, még az volt: az egyetlen női járőr volt Nyíregyházán 130 férfi között.

Türelem, higgadtság, empátia

– Ha csörög a telefon, menni kell, de hogy mikor érsz haza, kiszámíthatatlan – utal arra, hogy soha nem tudják, mennyi időt töltenek el egy-egy helyszínen. – Türelem, higgadtság és empátia – szerinte ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy valaki jó rendőrré váljon. A technikus pedig legyen kitartó, elhivatott és logikus észjárású, mert nem egyszer kell a bűnöző fejével gondolkodni ahhoz, hogy elfogják a tettest. – Amikor egy öreg néni öt tyúkját lopják el, és neki ez a világot jelenti, akkor az nekem pont olyan fontos, mint amikor gépkocsifeltörés, betörés vagy emberölés történik – fogalmazza meg hitvallását a törzszászlós. Azért vett kertes házat, hogy a három kutyát hazaköltöztethesse, együtt járnak reggelente dolgozni és együtt is mennek haza, ahol még két kutya várja őket. Anita szerencsésnek tartja magát, mert két – Sógor Csaba László bűnügyi technikai és Kalán Ferenc kutyás szakcsoport vezető – nagyszerű parancsnoka van, s olyan kollégákkal dolgozik együtt, akik mindig minden helyzetben számíthatnak egymásra, bajtársak a szó legnemesebb értelmében. S, hogy egy kutyavezető mivel töltődik fel? A kedvencekkel, mert azok érzik és értik minden rezdülését, a köszönő levelek, a nyomozók pozitív visszajelzései pedig újra és újra megerősítik abban, a legjobban választott pályát, hivatást.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában