Helyi közélet

2017.04.18. 18:38

Helyi költők köszöntése a Magyar Költészet Napján

Máriapócs - Egyedülálló a kezdeményezés, hogy egy település saját alkotóit a műveik megzenésítésével és tolmácsolásával ünnepli. Ez történt Máriapócson, ahol Vonáné Pásztor Éva a Kulturális Központ és Városi Könyvtár intézményvezetője, Tamás László Önkormányzati Képviselő és Kovács János az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub elnöke szervezték meg így az április 11-ei versünnepet.

Máriapócs - Egyedülálló a kezdeményezés, hogy egy település saját alkotóit a műveik megzenésítésével és tolmácsolásával ünnepli. Ez történt Máriapócson, ahol Vonáné Pásztor Éva a Kulturális Központ és Városi Könyvtár intézményvezetője, Tamás László Önkormányzati Képviselő és Kovács János az Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub elnöke szervezték meg így az április 11-ei versünnepet.

A jó hangulatú költészet napi délutánt Papp Bertalan polgármester köszöntője nyitotta, melyen külön üdvözölte Palóczy Lajosné és Komiszár János díszpolgárokat. Majd a levezető Kovács János az IGFK elnöke tájékoztatást adott a programról és megfogalmazta, milyen kiváltságos egy ilyen kisváros életében, hogy négy versíró, alkotó költője is van.

A versek sora természetesen József Attila költeményével indult Kerékgyártó Kinga előadásában. A helyi versírókat Kovács Fanni mutatta be, ezután költeményeiket helyi, irodalmat szerető városlakók szavalták.

Farkasné Palincsár Éva „Hugi”

Élete úgy alakult, hogy helyben dolgozhatott és segíthetett az embertársai egészségének megőrzésében, a Patikában. Nyugdíjasként kezdett el verseket írni.

Művei témáit a mindennapok, az élet, az emlékek adják. Költeményei többnyire vidámak, intő és nevelő jellegűek.

A Borostyán Klub vezetője. Klubjuk elsősorban a daganatos betegségben szenvedőknek nyújt segítséget. 2016-ban Máriapócs Város Képviselőtestülete a Klubot "Máriapócsért Díszoklevélben" részesítette.

Tamás Lászlóné Pócsi Éva

Magyon született, s egy háromgyermekes, katolikus családban nevelkedett. Már gyermekkorában is szüleivel és testvéreivel gyakran elzarándokoltak a kegyhelyre. A településen több mint harminc éve él családjával. A Kegytemplom mellett üzemelteti Boltját. Verseket 2002 óta ír, melyek megosztására családja és a helyi papok ösztönözték. „Boldog mosolyára várva / Felnézek a Szűz Anyára” címmel 2010-ben jelent meg első verseskötete, fiának rajzaival. Szocska A. Ábel apostoli kormányzó atya szerint: „ezek a versek egyszerűen gyönyörűek, mint a napkeltében megcsillanó harmatcseppek...” Máriapócsi Füzetek sorozat formájában adja ki további költeményeit.

A harmadik alkotóművész: Korcsogné Szkiba Éva

Máriapócson született. Már gyerekként is érdeklődött az irodalom iránt, „törzsvendégnek” számított a könyvtárban, s a mai napig szívesen olvas. Első versét „Az igaz szeretet” címmel 1996-ban írta. Az addig született költeményeit 2006 elején küldte el Komiszár János, máriapócsi származású, Holló László-díjas festőművésznek. Segítségével jelent meg egy harmincöt verset tartalmazó kötet, Őrangyal címmel, melyhez Komiszár János készítette az illusztrációkat. A kötet bevezetőjében is az áll, hogy alkotásaival olyan megfoghatatlan ajándékot szeretne átadni az olvasóknak, amely boldogságpillanatokat visz az életükbe.

 Kovács István.

Apagyon született. A középiskolát követően Debrecenben és Budapesten folytatta felsőfokú tanulmányait és közgazdasági szakon végzett. A nyugdíjas költő 1964-től él és alkot Máriapócson. A költészet már gyerekkorától érdekelte, hatvan éve ír verseket. Négy verseskötete jelent meg: Keresek egy csillagot, Köszöntelek Máriapócs, Az emlékek útján, valamint Búcsúzó rózsalevél címmel. Verseiből árad Máriapócs iránti szeretete és elköteleződése. Műveivel a Nemzeti Kegyhely iránti tiszteletét fejezi ki. Versei, melyek közül néhányat angol nyelvre is lefordítottak, illetve Gyémánt Ferenc Artisjus díjas zeneszerző által megzenésített művei elérhetők a videómegosztó portálokon.

Kovács István, Tamás Lászlóné Pócsi Éva, Korcsogné Szkiba Éva, Farkasné Palincsár Éva "Hugi"

A költők elmondták, hogy milyen megtisztelő számukra az, hogy a szervezők bár hívhattak volna nevesebb versírókat, alkotókat, mégis rájuk, helyiekre esett a választás. Megköszönték az előadók lelkesedését, az átélést, amellyel tolmácsolták költeményeiket; - Tamás László, Balázs Csabáné, Ruszinkó Jánosné, Csekk Mihályné, Koncsol Györgyné, Takács Jánosné, Vona Péterné, id. Tamás Lászlóné, Miklóssy Andrásné, Polyák Tiborné. S mily megható volt hallani a legkisebb résztvevő, Tamás Lászlóné Pócsi Éva négyéves unokájának Reskó Lilinek szavalatát felvételről.

Az este zárásaként a Pócspetri Nyugdíjas Egyesület „Mint régen a fonóban” című hagyományőrző műsorával csalt mosolyt a vendégek arcára.

- Palóczy Timea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában