Helyi közélet

2017.04.20. 08:31

"Hibát követtünk el, de bűnt nem” - Közokirat-hamisítás miatt kell fizetnie a teremi önkormányzati dolgozóknak

Terem - A polgármester állítja: őt a költségtakarékosság szándéka vezérelte, míg a vádlókat a pénz- és a pozícióhajhászás.

Terem - A polgármester állítja: őt a költségtakarékosság szándéka vezérelte, míg a vádlókat a pénz- és a pozícióhajhászás.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság ítéletét, mellyel hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélt három vádlottat, akik egy szabolcsi település önkormányzatánál töltöttek be különböző tisztségeket – tájékoztatta lapunkat dr. Toma Attila.

A törvényszék sajtószóvivője neveket nem közölt, de korábban már többször beszámoltunk róla, hogy az ügyben Csák István, Terem polgármestere mint elsőrendű vádlott, Kerekes Imre, a falu jegyzője mint másodrendű, és egy önkormányzati dolgozó mint harmadrendű vádlott érintett.

A jogerős ítéletben a bíróság az első- és másodrendű vádlottat 360 ezer forint, a harmadrendű vádlottat 160 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére ítélte. Lapunk arról faggatta az érintetteket, mi a véleményük a bíróság döntéséről, és a jövőben is ellát(hat)ják-e feladataikat a 650 lelkes községben.

– A teremi önkormányzat képviselő-testülete a képviselői előterjesztés alapján a 2015. február 5-ei ülésen elfogadta a tiszteletdíjról és természetbeni juttatásról szóló rendeletet. Ennek értelmében azt a képviselőt, aki az ügyrendi bizottság elnöke vagy tanácsnoki tisztséget tölt be, plusz juttatás illeti meg az alapdíjon felül. Csák István polgármester a rendelet elfogadása után bejelentette, hogy azt a település érdekeivel ellentétesnek tartja, ezért ismét tárgyalásra bocsátja.

– A következő, február 23-ai testületi ülésen a képviselők tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló rendeletet a korábbi tartalommal megegyezően elfogadták. – A harmadrendű vádlott, egy önkormányzati dolgozó elkészítette a jegyzőkönyvet, az első- és másodrendű vádlottak – a településvezető és a jegyző – aláírták, abban azonban az elfogadott rendelettel ellentétben azt tüntették fel, hogy azt a képviselőt, aki az állandó bizottság tagja, az alapdíjon felül további díj nem illeti meg, és így töltötték fel a valótlan tartalmú jegyzőkönyvet a Nemzeti Jogszabálytárba – tájékoztatott dr. Toma Attila, a törvényszék sajtószóvivője.

– A törvényszék ítéletét el kell fogadnunk, annak ellenére, hogy azzal nem értünk egyet. Továbbra is fenntartjuk, hogy bűncselekményt egyikünk sem követett el – kommentálta a másodfokú döntést Kerekes Imre, a község jegyzője.

Eljárást kezdeményeztek

Csák István polgármester hangsúlyozta: a képviselői tiszteletdíjról szóló rendelet kevesebb költséget tartalmazó tervezetére a település érdekei, a csekély önkormányzati bevételek miatt volt szükség. – Mint utóbb kiderült, ez hiba volt, de ez már szakmai ügy.

– Szomorú, hogy a négyfős képviselői testületből hárman a képviselői tevékenységért járó 30 ezer forintos alapdíjon felüli, 5–10 ezer forintos plusz juttatást ilyen fontosnak tartották és bűnvádi eljárást kezdeményeztek. Vagy inkább így szerettek volna eltávolítani a tisztségemből? – tette fel a költői kérdést a község első embere, majd így folytatta: – A döntésemet a község működőképességének érdekében hoztam, a takarékosság elvét követve, ahogyan tettem ezt az elmúlt évek során is. Sajnálom, hogy ezért ilyen árat kell fizetnünk.

– Nem tagadom, csalódottak vagyunk, de tanulnunk kell ebből az esetből is. Tiszta lelkiismerettel végezzük a munkánkat tovább, s a jövőben töretlenül tesszük a dolgunkat azért, hogy a falu életére ne vessen rossz fényt e méltatlan eljárás – nyilatkozta portálunknak Csák István polgármester.

KM-PI,BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában