Helyi közélet

2017.04.08. 17:10

Hungarikum a tiszai halászlé

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Passzírozni, vagy nem passzírozni – az itt a kérdés.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Passzírozni, vagy nem passzírozni – az itt a kérdés.

A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a jellegzetes Tisza-menti ételt, az alapanyagokat tekintve az ősi halászkultúrát őrző tiszai halászlevet – jelentette be nemrégiben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Magyar Értéktárba felvették a Csabai Kolbászfesztivált és dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életművét. A Hungarikumok Gyűjteményébe így már 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült.

Mi nem használunk a halászléhez sem zsírt, sem olajat." Futkos Attila

Hal, hagyma, paprika

A néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a „Halpaprikás halászosan” elkészítési módját. Ennek lényege, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek a bográcsba. A népi halászlének a sok és jóféle hal, a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, a megfelelő fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika, azaz a „törökbors” és a vöröshagyma. Sokak szerint nem kell passzírozni a halászlét, ugyanis a titka a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik. Már a 19. századtól különféle készítési módok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán és a Balatonnál is. Amiben megegyeznek a hozzáértők: a halászlé főzését akkor kell befejezni, „ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében”.

A Kérész Kikötő késő tavasztól őszig várja a vendégeket Tiszabercelen, a különleges kínálatáról ismert étterem étlapján folyamatosan szerepel a halászlé – Futkos Attila tulajdonos azt mondja, természetesen annak a klasszikus, felső-tiszai változatát kínálják a hozzájuk érkezőknek.

– Sok idős embert kérdeztem meg arról, hogy ők, illetve az ő szüleik, nagyszüleik hogyan készítették el azt az ételt – mi is így főzzük. A tiszai halászlének egy titka van: az, hogy valódi tiszai halból készüljön. Mi nem használunk a készítésekor sem olajat, sem zsírt – harcsát teszünk bele, annak ugyanis van annyi zsírja, amennyire a halászléhez szükség van. Korábban szétfőzték az apróhalat, mi passzírozni szoktuk, és természetesen halészlékocka nélkül, csak természetes anyagokkal készítjük.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában