Helyi közélet

2017.04.21. 09:32

Idegőrlő viták, drága perek és dagadó ügyvédi zsebek - Írjon inkább végrendeletet! No de hogy?

Nyíregyháza - Felesleges, idegőrlő jogvitákat előzhet meg a gondosan elkészített végrendelet.

Nyíregyháza - Felesleges, idegőrlő jogvitákat előzhet meg a gondosan elkészített végrendelet.

– A végintézkedésen alapuló öröklés legfontosabb tulajdonsága, hogy megelőzi a törvényes öröklési rendet. Végrendelkezni csak személyesen lehet, az örökhagyó a vagyonáról vagy annak egy részéről szabadon rendelkezhet.

A végrendeletnek három fajtája van: a közvégrendelet, az írásbeli magánvégrendelet és bizonyos, törvény által meghatározott esetekben a szóbeli végrendelet – fekteti le a legalapvetőbb tudnivalókat beszélgetésünk elején lapunk jogásza, dr. Nagy Attila ügyvéd.

Készítse inkább szakember

– Az írásbeli magánvégrendeletnek szigorú alaki érvényességi feltételei vannak. Célszerű szakember segítségét kérni az elkészítéséhez, hogy később ne legyen (sikerrel) megtámadható. Az ügyvéd előtt tett írásbeli magánvégrendelet díjazása a felek közti megállapodáson alapul.

– Ha valaki saját kezűleg írja meg a végrendeletét, majd aláírja, akkor az érvényes, feltéve, ha abból kitűnik a végrendelkezés ideje, a rendelkezés a vagyonról, valamint az, hogy ez a kifejezett végakarat. A több lapból álló saját kézzel (nem írógéppel vagy számítógépen) írt vég­akarat csak úgy érvényes, ha minden lapját folyamatos sorszámozással látják el!

– Más által írt végrendelet esetén két tanú együttes jelenlétében kell aláírnia a papírt a végrendelkezőnek, itt is előírás a folyamatos sorszámozás, azonban minden lapon fel kell tüntetni a tanúkat is. Aki vak, írástudatlan, olvasásra vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, érvényesen kizárólag közvégrendeletet tehet – taglalja dr. Nagy Attila.

– Az, ha egy baráti sörözgetés közben mesélünk cimboráinknak arról, kikre szeretnénk hagyni javainkat, vagy a nagymama a szomszédoknak emlegeti fel nap mint nap, mit szán halála után az imádott unokájának, igen távol áll a hivatalos, jogilag elfogadható szóbeli végrendelkezéstől – sorakoztat fel megtörtént eseteket dr. Petraskó István. A nyíregyházi közjegyző szerint a legdrágább végrendelet is olcsóbb, mint egy jogvita, s az utóbbi évtizedekben egyre többen élnek az önrendelkezésnek ezzel a formájával, különösen azok, akik jelentősebb vagyonnal rendelkeznek, komplikáltak a családi viszonyaik, és nem szeretnék, ha haláluk után a törvényes öröklési rend alapján folyna le az eljárás.

A végrendelet bármikor visszavonható, illetve módosítható. Találékonyan, a vagyonszaporulatot követő megfogalmazással – például konkrétumok (cím, rendszám) megnevezése nélkül, „a tulajdonomban lévő ingatlan, nyaraló, autó stb.” szóhasználattal – elkerülhetőek a gyakori, költséges korrekciók.

Adósságot nem örökölhetünk

– Egyre népszerűbb a házastársak közös végrendelete, amikor is a gyermektelen párok egymást jelölik meg örökösként a végrendeletükben, s ha már mindketten elhunytak, a helyettes örökösként megnevezett távoli rokonokra, barátokra vagy egyházra, civil szervezetre száll mindenük.

– A közhiedelemmel ellentétben adósságot nem örökölhet senki, viszont az örökösnek helytállási kötelezettsége van a hitelező(k) felé a rá szálló hagyatékkal, vagy annak értéke erejéig. Egy bank például joggal követelheti, hogy az örökös törlessze elhunyt szülei tartozását a rá hagyott örökségből.

Van úgy, hogy civil szervezet az örökös

Néhány éve egy idős, egyedül élő hölgy a lakását és minden megtakarított pénzét az Állatbarát Alapítványra hagyta. – Ami Nyugat-Európában bevált gyakorlat, Magyarországon és főleg Nyíregyházán kuriózumnak számított – elevenítette fel a történtéket Pelyvás Csaba, az állatotthon akkori vezetője.

– Számunkra is szokatlan volt, hogy alapítványunk egy lakást is örökölt Ilonka nénitől, aki sok éven át támogatta a munkánkat. Rokonai, hozzátartozói nem voltak, így a szervezetünket tette meg örökösének.

– Amit ránk hagyott, az több mint 10 millió forintnyi segítséget jelentett az otthonban élő állatok ellátásában, életkörülményeinek javításában, gyógykezelésében. Természetesen az alapítvány gondoskodott Ilonka néni végső nyugalomba helyezéséről.

Bár az évtizedek alatt ez volt a legnagyobb összegű, de mégsem az egyetlen „öröksége” az alapítványnak: sokan használati tárgyakat, kisebb-nagyobb pénzösszegeket hagytak a végrendeletükben az állatmentő szervezetre, így is elismerve a tevékenységüket.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában