Helyi közélet

2017.04.12. 15:02

Katasztrófavédelmi ifjúsági megyei verseny Nyíregyházán

Nyíregyháza - Nyúlgát építés, sebesült szállítás, erdészeti ismeretek, veszélyes anyag felismerés, sebesült ellátás, mocsárjárás, tűzoltás, kerékpáros ismereti foglalkozás egyaránt szerepelt azok között a feladatok között, amikkel a szerdán rajthoz álló 14 csapatnak meg kellett küzdenie az erdei tornapályán.

Nyíregyháza - Nyúlgát építés, sebesült szállítás, erdészeti ismeretek, veszélyes anyag felismerés, sebesült ellátás, mocsárjárás, tűzoltás, kerékpáros ismereti foglalkozás egyaránt szerepelt azok között a feladatok között, amikkel a szerdán rajthoz álló 14 csapatnak meg kellett küzdenie az erdei tornapályán.

Gyenge László tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő elmondta: az 5 középiskola és a 9 általános iskola diákjai ugyan eltérő feladatokat kaptak, de ezek egyfelől illeszkednek a megye ismert veszélyforrásaihoz, másrészt segítenek az önmentés megszervezésében, nem utolsó sorban ha valakinek megtetszik a munka, idővel a katasztrófavédelem kötelékeiben is megtalálja számítását. A jövő szombaton Budapesten rendezett országos versenyben általános iskolások között Tiszanagyfalu tanulói, míg a középiskolások közöt a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium tanulói képviselik megyénket.


A katasztrófavédelem közleménye:

Szerdán délelőtt 56 diák versenyzett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgári Védelmi Szövetség, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltó Szövetség közös szervezésében megrendezett felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjén, Nyíregyházán, az Erdei tornapályán.

A helyi szintű versenyek győztes csapatai közül 9 általános iskolás és 5 középiskolás csapat versenyzett egymással szerdán délelőtt a nyíregyházi Erdei Tornapályán. A tanulók 4 fős csapatokban korcsoportonként vetélkedtek a tanév során elsajátított veszélyhelyzeti ismeretekből.

A katasztrófavédelemi ismeretek mellett az elsősegély-nyújtás, a természet- és környezetvédelmi, vizek kártételei elleni védekezési, valamint közlekedésbiztonsági elméleti és gyakorlati feladatokat oldottak meg a diákok. Az értékelésnél az egyes állomásokon elért helyezések alapján alakult ki a sorrend.

A versenyt, majd az értékelést követően két korcsoportban hirdettek eredményt, mely alapján az általános iskolák közül a Tiszanagyfalui Általános Iskola állhatott fel a dobogó első fokára, második a Mándoki Általános Iskola, harmadik helyen a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola csapata végzett.

A középiskolás kategóriában első a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium csapata, míg második a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnázium, harmadik helyezett pedig a mátészalkai SZC Budai Nagy Antal Szakgimnázium diákjai lettek. Minden csapat oklevelet kapott, valamint az első három helyen végzett iskolák érmekkel és ajándékutalvánnyal térhettek haza, a két kategóriában elért első helyezett pedig a Megyei Védelmi Bizottság által felajánlott serlegeket is megkapta.

A különböző állomásokon a legeredményesebb csapatok külön tárgyjutalomban részesültek, melyeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Nyírerdő Zrt., a Sz-Sz-B Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és az RSOE ajánlották fel és képviselőik adták át a diákoknak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság állomásán legjobban teljesítő diákok, a csengeri Makovecz Imre Általános Iskola és a Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégium csapatai kapták meg a Baleset-megelőzési Bizottság különdíját.

A FETIVIZIG különdíját a Jókai Mór Református Általános iskola és a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-vízügyi Szakgimnázium diákjai vehették át.

A Nyírerdő Zrt. ajándékait a Jókai Mór Református Általános Iskola és a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium, valamint az RSOE különdíját a Baktalórántházi Reguly Antal Általános Iskola és a mátészalkai SZC Budai Nagy Antal Szakgimnázium diákjai érdemelték ki.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a mátészalkai SzC Budai Nagy Antal Szakgimnázium diákjait díjazta.

A Spinkler Kft. ajándékait a Jókai Mór Református Általános Iskola és a Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és Dr. Béres József Kollégium csapatai kapták meg.

Az elismeréseket Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetője, Dombrády László nyá. tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke és Gerebenics Károly tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke adták át.

A szerdán lebonyolított megyei forduló után a Tiszanagyfalui általános Iskola és a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium diákjai képviselhetik megyénket, az április 22-én, Budapesten megrendezésre kerülő országos megmérettetésen.

- szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában