Helyi közélet

2017.04.27. 13:38

Ülésezett a képviselő testület: kiderült, mikor állhatnak üzembe az új buszok Nyíregyházán

Nyíregyháza - A menetrend szerint haladva előbb két díjazottat köszöntöttek, a zárt ülés követően pedig egyebek mellett a buszmenetrend is szóba került a rendhagyó forgatókönyv alapján lebonyolított városi közgyűlésen.

Nyíregyháza - A menetrend szerint haladva előbb két díjazottat köszöntöttek, a zárt ülés követően pedig egyebek mellett a buszmenetrend is szóba került a rendhagyó forgatókönyv alapján lebonyolított városi közgyűlésen.

Dr. Kovács Ferenc polgármester Sitku Ernőnek, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. élsportigazgatójának a „Nyíregyháza Város Sportjáért Kovács (Bütyök) József díj”-at adta át, majd ekképpen méltatta: „Kiemelkedő szakmai tudásával sokat tesz azért, hogy egy olyan rendszert alakítson ki a városban, ami a rangjának megfelelő lehetőségeket biztosít az itt felnevelkedő sportolóknak, és amely sportolói életpályát mutathat a helyi fiataloknak”. A „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért Sztárek Ferenc-díj”-at Ferenc Róbert rendőr ezredes kapta. Dr. Kovács Ferenc megjegyezte róla: „Szervezi és irányítja a rendészeti jelenlétet városunkban, fáradságot nem kímélve dolgozik Nyíregyháza közrendjéért és közbiztonságáért”.

Mielőtt elfogadták a képviselők a helyi autóbuszos személyszállításról szóló tavalyi beszámolót, Pelcz Gábor, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉMKK) vezérigazgatója kijelentette:

– Novemberben vagy decemberben állhat üzembe a jelenleg beszerzés alatt álló 41 CNG gázüzemű autóbusz, melyet Nyíregyháza városa rendelt meg. Emellett az ÉMKK további 40 gázüzemű busszal járul hozzá a tömegközlekedés kiszolgálásához. Az elmúlt években egyébként több mint 30 százalékkal csökkent az utaslétszám, emiatt kevesebb lett a bevétel is, így aztán növekedett a költségtérítési igény.

Dr. Kovács Ferenc kijelentette, hogy az önkormányzat és az ÉMKK Zrt. 2018. június 30-ig meghosszabbította a megállapodását.

Dr. Podlovics Roland projektmenedzser megerősítette, hogy készül a koncepció: „a városlakók kérdőíveket mondhatták el véleményüket, hamarosan összeül a közlekedési kerekasztal, a nyár végére pedig elkészül a munkaanyag, ami a fejlődést jelentő változtatás alapja lehet”. A képviselői hozzászólások után a polgármester nyomatékosította:

– Korszerű, költséghatékony, fenntartható megoldásra törekszünk. Ezt a helyzetet egy olyan akadályfutáshoz tudom hasonlítani, ami nem rövid távú, hanem maratoni jellegű, de legalább már látjuk a célt.

Elfogadták az óvoda- és bölcsődefejlesztésről szóló napirendi pontot is, eszerint a ciklus végére mind a 34 óvodát és 9 óvodát felújítják, valamint megépül a 35. óvoda is, mégpedig a kórház területén.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában