Helyi közélet

2017.04.01. 13:03

Vas-akarattal a fináléba

Nyíregyháza - A nyíregyházi Bánki-iskola 11. e osztályos kreatív diákja előadásával bejutott az országos döntőbe.

Nyíregyháza - A nyíregyházi Bánki-iskola 11. e osztályos kreatív diákja előadásával bejutott az országos döntőbe.

Vas Bertalan megfeszített tempóban, az izmok segítségével alkotott nagyot.

A Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei konferenciája Nyíregyházán rendezett műszaki és reáltudományi programjában előadása olyannyira lenyűgözte a szakmai zsűrit, hogy bejutott az országos döntőbe.

A Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium 11. e osztályos diákja Számítógép vezérlése EMG-vel címmel mutatta be saját fejlesztését.

Izmos előadás

– Szerettem volna a mozgássérülteknek segíteni, így találtam rá az EMG-re, amivel különböző protéziseket készítenek – világított rá a kiindulópontra a kíváncsi természetű, találékony Vas Bertalan.

– Az előadásomban részletesen bemutattam a különböző, EMG-vel vezérelhető eszközöket, melyeket más még nem készített el. Az EMG-t az orvostudományban használják a különböző izmok vizsgálatára és betegségeik kiderítésére. A mozaikszó az electromyographia kifejezésből adódik. A nyugalomban lévő izomzat nem ad ki pici elektromos jeleket, de a megfeszített izomzat már igen, az én szenzorom pedig ezt érzékeli, és egy izomfeszítéssel szinte bármit lehet vezérelni. A zsűri tagjainak tetszett a felvetés, a kérdéseikkel inkább a terveim iránt érdeklődtek.

EMG mellett BMX

Vas Bertalan a Bánkiban elektronikát és elektrotechnikát tanul.

– Nem csak a suliban foglalkozom ilyesmivel, szeretnék majd ezzel foglalkozni felnőttként is. Bízom abban, hogy az ötleteim a gyakorlatban megvalósulhatnak egyszer, mivel nagyon sok lehetőség van EMG-vezérlésre. Szabadidőmben is szeretek az elektronikával bíbelődni. Amúgy sportos beállítottságú vagyok, szoktam edzeni és a BMX-ezni is.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában