Helyi közélet

2017.05.17. 17:02

A polgármester nem érti miért csappantak meg a pályázati források Nyírbátorban

Nyírbátor - Az előző években a 40–60 százalékos sávban mozgott a nyírbátori pályázatok sikeressége, ám ez az arány az idén alaposan megcsappant: 4 milliárd remélt forrás helyett (egyelőre) csak 50 millió forint értékben bírálta el pozitívan az Irányító Hatóság a nyírbátori pályázatokat.

Nyírbátor - Az előző években a 40–60 százalékos sávban mozgott a nyírbátori pályázatok sikeressége, ám ez az arány az idén alaposan megcsappant: 4 milliárd remélt forrás helyett (egyelőre) csak 50 millió forint értékben bírálta el pozitívan az Irányító Hatóság a nyírbátori pályázatokat. Máté Antal polgármester ezzel összefüggésben lapunknak elmondta: még nem ismer minden körülményt, de ami biztos, hogy eddig mindössze csak egyetlen pályázatuk nyert, a zeneiskola energetikai felújítását finanszírozhatják majd uniós forrásból.

– Nagyjából 4 milliárd forint az az összeg, amire pályáztunk, ebből nyertünk 50 milliót. Persze idevehetjük még a Nyírbátor–Nyírgyulaj közötti kerékpárutat, illetve az autópálya és Nyírbátor közötti út rekonstrukcióját is, ám ezekkel együtt is csak három projektről beszélhetünk, épp ezért nem érzem megfelelőnek a kormányzati objektivitást.

Főként annak fényében nem, hogy manapság Nyírbátor ipara ad szinte a fél megyének munkát. Ha mondjuk a nyírbátori ipari park fejlesztése bárki számára megkérdőjelezhető, az szerintem a nonszensz kategóriába sorolható.

Ha pedig abból indulunk ki, hogy mi jó pályázatokat készítettünk és hogy azok a témák, amelyekben pályáztunk, kifejezetten a városra voltak „kitalálva”, akkor érthetetlen az első pályázati kör elbírálása. A megyei koncepcióban ráadásul kiemelték Nyírbátort mind az iparfejlesztés, mind a turizmus, mind a városmarketing, mind pedig a foglalkoztatási paktum területén. Városunk a három legfontosabb megyei település között van. Nem mi soroltuk oda magunkat, hanem a megye döntött így – adott hangot aggodalmának a polgármester. Hozzátette: az unióhoz fordulnak jogorvoslatért, de Máté Antal úgy véli, azt sem szabad elfelejteni, hogy a városnak jelentős saját bevételei is vannak. Ez garantálja, hogy a lakosságot a leginkább érintő ügyekben előre tudnak lépni.

Saját forrásból is megy

– Van egy városrehabilitációs projektünk, melyben a járdákat, az utakat, a tereket, a játszótereket szeretnénk rendbetenni. Ha nem nyer a pályázat, akkor saját forrásból, de a lakosság számára mégis megfelelően oldjuk majd meg. Ami fontos és befolyásolja a mindennapjainkat, arra előteremtjük a pénzt. Ilyen a közbiztonság, a közlekedés és a közterületek állapota – sorolta a településvezető, majd hozzátette: a legfajsúlyosabb az ipari park bővítése lenne. Máté Antal szerint azt mindenkinek látnia kell, hogy ez a fejlesztés nem csak Nyírbátor érdekeit szolgálná, hanem a térség közel 100 településéét is.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában