Helyi közélet

2017.05.23. 11:21

Ha magas a vérnyomás

Nyíregyháza - A hypertonia népbetegség, meghatározza a lakosság egészségi állapotát, halálozását, életminőségét.

Nyíregyháza - A hypertonia népbetegség, meghatározza a lakosság egészségi állapotát, halálozását, életminőségét.

A hypertonia a legelterjedtebb krónikus betegség a világon, több mint egymilliárd embert érint, 2025-re ez a szám meghaladja az 1,5 milliárdot. Előrejelzések szerint a fejlett országokban 24, a fejlődő országokban 80 százalékkal fog emelkedni a hypertonia gyakorisága – mondott riasztó számokat a május 17-ei hypertonia-világnap alkalmából dr. Szegedi János főorvos. – Magyarországon a magas vérnyomás gyakorisága meghaladja a 35, s már serdülőkorban eléri a 3 százalékot.

A háziorvosi praxisban bejelentett 19 év fölötti lakosok között 3,5 millió, megyénkben több mint 157 000 magas vérnyomásos beteget tartanak nyilván – folytatta a főorvos, hozzátéve: hypertoniáról akkor beszélünk, ha rendelői körülmények között nyugalomban, ismételten mérve a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm feletti.

Megyénkben több mint 157 ezer magas vérnyomásos beteget tartanak nyilván." Dr. Szegedi János

– A hypertoniát gyakran nevezik csendes gyilkosnak, mivel az egészségi állapotra gyakorolt negatív hatása rendszerint csak a betegség késői stádiumában jelentkezik – magyarázza dr. Szegedi János. A hypertonia a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa (stroke) egyik legfontosabb és leggyakoribb oka, de komoly szerepet játszik a vesebetegségek, a veseelégtelenség, a vakság és a demencia (időskori elbutulás) kialakulásában is, évente 5000 magyar lakos halálának oka a hypertonia volt.

A magas vérnyomás gyakoriságát befolyásolja a lakosság életkora, az elhízás, a cukorbetegség, a genetikai, a földrajzi és szociodemográfiai tényező.

– Figyelembe véve a magas vérnyomásnak a halálozásra, a tartós vagy végleges egészségkárosodásra, az életminőség romlására bizonyított hatását, a betegség korai felismerése és kezelése az egészségügy kiemelt feladata, a beteg érdeke is – nyomatékosított a főorvos.

A magas vérnyomás kezelésében az életmód-terápiának (a sófogyasztás optimalizálása, a fizikai aktivitás növelése, az elhízás, alkoholfogyasztás és dohányzás megszüntetése) fontos szerepe van. Az életmód-terápiával és a gyógyszeres kezeléssel együtt a hypertonia sikeresen kezelhető.

– Az egészséges életmód lehetőséget teremt a megelőzésére is. A korai felismerés – melyben komoly szerepe van a szűrővizsgálatoknak – és a kezelés nagymértékben elősegíti a szövődmények megelőzését – mondta dr. Szegedi János. – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint három évtizede szervezett formában látják el a magas vérnyomás betegségben szenvedőket. Nyíregyházán az Európai és a Magyar Hypertonia Társaság akkreditálta, minősített szak­ambulancia működik, mely a hét minden munkanapján fogadja a betegeket.

- KM -


Megfelelő kezeléssel

A hypertonia megfelelő kezelésével a szív- és érrendszeri halálozás 21 százalékkal csökkenthető. A hatékony vérnyomáskontroll 45 százalékkal csökkenti a stroke, 24 százalékkal a szívinfarktus kockázatát, 34 százalékkal pedig a szívelégtelenség miatti kórházi kezelések gyakoriságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában