Helyi közélet

2017.05.23. 10:13

Minden az agyban dől el, az egészség is

Nyíregyháza - Időben és térben meghatározott rend szerint kering bennünk a Qi, állítja a természetgyógyász főorvos.

Nyíregyháza - Időben és térben meghatározott rend szerint kering bennünk a Qi, állítja a természetgyógyász főorvos.

Gondolta volna a kedves olvasó, hogy már azzal sokat tesz az egészségéért, ha időnként alaposan átmasszírozza a fülcimpáját? Tíz napon át az egyiket, aztán ugyanennyi ideig a másikat, s mindezt 10 nap szünet követi. Ráadásul ez csak egy a sok praktika közül, amire figyelve s szokássá téve az egészség is hosszú távon megőrizhető. Létezik ugyanis egy olyan – tudományosan elismert – medicina, amely ötvözni képes a keleti és a hagyományos nyugati orvoslást, s holisztikus szemlélettel – vagyis az ember teljességét figyelembe véve – közelít a beteghez.

Az integratív medicinában az első és legfontosabb a megelőzés." Dr. Lipóczki Imre

Erről – közkeletű nevén az integratív vagy komplementer medicináról – tartott megfontolásra érdemes és érdekfeszítő előadást hétfőn dr. Lipóczki Imre főorvos, főiskolai docens a Nefelejcs Egyesület Gyógyítsunk másképpen elnevezésű programsorozatának nyitóeseményeként. A professzor elmondta, az egészségre számtalan dolog kihat. De a lakosság egészségi állapotát csupán 11 százalékban befolyásolja az egészségügyi ellátás fejlettsége, a helyesen megválasztott életmód ezzel szemben 43 százalékban határozza meg a mentális és fizikai állapotot.

Meridiánok és a Qi

– Az integratív medicinában, a gyógyító-megelőző ellátás során az első és legfontosabb a megelőzés. Itt a szervezet öngyógyító képességére hagyatkozunk, a „finom anyagira” hatunk, amit úgy nevezünk, hogy a Qi (ejtsd: csí), s komplex kezelést nyújtunk, hogy megkaphassuk a hatások szorzatát. A jól dokumentálható eredményeket az Egyesült Királyságban, Oxfordban például orvosi kézikönyvsorozatban dokumentálják, aminek az impakt faktora magasabb a magyar orvosi hetilapénál – sorolta érveit a főorvos.

Az úgynevezett „finom anyagira” lehet hatni a gondolat erejével, testmozgással, helyes étrenddel és tisztítókúrákkal, s információt is nyerhetünk róla, tudhattuk meg az előadás során, s dr. Lipóczki Imre több jó tanáccsal is ellátta hallgatóságát.

Bemutatta a helyes napi ritmust, a koplalás jótékony hatását, a főbb meridiánokat, s azt is, mely szerveinkkel létesítenek összeköttetést. Nehéz lenne minden praktikát felsorolni, de egyet azért mondhatunk: az egészségünk érdekében már most elkezdhetünk mondjuk mezítláb sétálgatni a harmatos füvön, amilyen hamar csak lehet.

- KM-MJ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában