Helyi közélet

2017.05.12. 08:46

Túl drága ajánlatok érkeztek, ezért csúszhat a kemecsei és a csengeri börtön építése

Csenger, Kemecse - A közbeszerzési nehézség nem jelenti egy-egy beruházás leállítását.

Csenger, Kemecse - A közbeszerzési nehézség nem jelenti egy-egy beruházás leállítását.

– Biztos, hogy megépül a csengeri büntetés-végrehajtási intézet! – oszlatott el minden kétséget Forján Zsolt a beruházással kapcsolatban. A város polgármestere hangsúlyozta, az, hogy egy közbeszerzést érvénytelennek nyilvánítanak, nem azt jelenti, hogy a pályázatot, a tervezett fejlesztést leállítják, csupán annyit, hogy új közbeszerzési eljárást írnak ki, vagy meghívásos pályázat útján választják ki a kivitelezőt.

Egy gyors elbírálás

– A településvezetők is számos esetben szembesülnek ilyen helyzettel, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az új eljárás eredményes, és sikerül a korábbi ajánlatnál kedvezőbb áron megvalósítani a terveket – magyarázta a polgármester. Az új kiírás pedig csak annyit jelenthet, hogy néhány hónappal csúszik a kivitelezés kezdete, de egy gyors elbírálásnál az sem kizárt, hogy az eredeti határidők is tarthatóak.

Forján Zsolt beszámolt arról is, hogy a börtön építéséhez az önkormányzat felajánlotta területen teljesen kiépült az infrastruktúra, és 82 olyan fiatal már a tanulmányait is megkezdte, akik az 500 fogvatartott elhelyezésére alkalmas intézményben börtönőrként dolgoznak majd.

Folyamatos a kapcsolat az önkormányzat és a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságával. Természetesen közös érdek, hogy a börtön minél hamarabb megépülhessen”

– mondta a polgármester és megerősítette: a városban és a térségben is nagyon várják az építkezés megkezdését és befejezését. A 250 állami munkahely mellett az elítéltek napi 24 órás folyamatos kiszolgálása a városban és a térségben élő gazdák, mezőgazdasági termesztők számára biztos felvevőpiacot jelenthet – fogalmazott Forján Zsolt.

Ütemezett megvalósítás

Csütörtökön megírtuk, hogy eredménytelennek nyilvánította a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) azt a közbeszerzési eljárást, amelyet négy új, egyenként 500 férőhelyes börtön építésére írtak ki. A négyből kettő megyénkben, Csengerben és Kemecsén épül meg. Mint kiderült, azért lett eredménytelen a tendereztetés, mert a legkedvezőbb ajánlatban megajánlott ellenérték meghaladja a rendelkezésre álló fedezetet, magyarul drágábban vállalták volna a munkát, mint amennyi forrás volt erre a célra.

Szerettük volna megtudni, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre az új bv-intézetek megépítésére, és hogy mennyivel lépték túl ezt a beérkezett ajánlatok, ám a BvOP Kommunikációs Főosztálya erre a kérdésünkre nem válaszolt.

Annyit írtak, hogy „a börtönépítéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van. A tervezett börtönépítési folyamat ütemezetten valósul meg, várhatóan a 2017-től 2018-ig tartó időszakban. A munkálatok megkezdésének időpontjáról egyelőre nem áll módunkban választ adni. A Nyíregyházi Egyetemen a személyi állomány képzése ütemezetten zajlik.”

KM


Kemecsén is várják az építkezést

Megkérdeztük Kemecse polgármesterét, Lipők Sándort is a börtönépítéssel kapcsolatban.

– Hivatalos értesítést nem kapott az önkormányzatunk, a médiából értesültem az eredménytelen közbeszerzési eljárásról. Felvettem a kapcsolatot a BvOP-val, ahonnan azt a tájékoztatást kaptam, hogy folytatni fogják a közbeszerzési tárgyalásokat, vagyis a börtön meg fog épülni. Közbeszerzési eljárásokkal szinte nap mint nap találkoznak az önkormányzatok, így jól tudjuk, hogy olykor számos nehézséggel kell megbirkózni, mindezek azonban nem jelentik egy-egy beruházás abbahagyását.

A településen nagyon várjuk a börtön megépülését, hiszen közel 250 embernek jelentene munkalehetőséget, ráadásul már a rengeteg jelentkezőből kiválasztott személyek képzése meg is kezdődött a Nyíregyházi Egyetemen. Az ügy állásáról hivatásos tájékoztatást is fogok kérni a BvOP-től, hiszen a térségünkben a közvéleményt nagyon érdekli a börtön megépülésének kérdése.


Eredménytelennek nyilvánította a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt a közbeszerzési eljárást, amelyet négy új, egyenként 500 férőhelyes börtön építésére írtak ki – derül ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent tájékoztatóból, amire az mno.hu figyelt fel.


Nincsenek nagy vállalkozások, cégek Kemecsén, de lesz most már börtönük. Csengerben is lebilincselő lehetőségként tekintenek a megépülő büntetés-végrehajtási intézetre.


A tervek szerint a következő években Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig ötszáz fő elhelyezésére szolgáló börtön épülhet - közölte az MTI-vel szerdán a Belügyminisztérium, miután lezárult a büntetés-végrehajtás telekpályázata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában