Helyi közélet

2017.06.13. 16:08

A művészet eszközeivel a tiszai hulladék ellen

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tisza szépségeit és problémáit egyaránt bemutatja a vándorkiállítás.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tisza szépségeit és problémáit egyaránt bemutatja a vándorkiállítás.

A PET Kupa csapata a művészet eszközeivel, fotókon és installációkon keresztül szeretne újabb embereket megszólítani, megnyerni az ügynek – száz négyzetméteres vándorkiállításuk a modern tudománykommunikáció eszközeivel mutatja be a tiszai hulladékszennyezés, a hulladékmonitoring és a természetvédelmi munka eredményeit.

– Tárlatunk a Tisza hulladékszigeteire és „PET-bányáiba” kalauzolja el a látogatókat, ám nem csak a szennyezést mutatja be: az érdeklődők bejárhatják a mesés Felső–Tisza-vidéket, a lenyűgöző élővilágú ártéri és ligeterdőket, amelyek természetvédelmi jelentőségét nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Megismerhetik a táj lakóit, azokat a Tisza menti embereket, akik évszázados tapasztalattal, példamutató módon gazdálkodnak a folyó kincseivel; az első három PET Kupa sikerét annak köszönheti, hogy sikerült ezeket az embereket megnyerni és a kezdeményezés mellé állítani – foglalta össze a kiállítás lényegét Hankó Gergely programvezető.

Kis ökológiai lábnyom

– A kiállításon bemutatott tárgyak egytől egyig a Tisza árteréből kerültek ki – látható például gumikacsa, cipők, hulladékkal egybenőtt növények. Az egyik leglátványosabb részlet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyé­ből származott: az egyik „hulladékrégészeti” expedíció során egy több száz kilós partfalmetszetet hoztunk el; itt a szemét egybenőtt a partfallal, szintenként zacskók, palackok álltak ki belőle. Ez mára szétmállott, de a pótlása sajnos nem lesz nehéz – taglalta a hulladékkezelési szakember, aki azt is hangsúlyozta, hogy az installáció megalkotásánál a kis ökológiai lábnyom alapvető szempont volt.

Várják a kiállítókat

– Kiállításunk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai vizek védelmének fontosságára, miközben önkénteseket és cégeket verbuválunk az évközi szemétszedésekre és a nyári PET Kupa versenyre. A tartalmat folyamatosan fejlesztjük, a kiállítás egészben vagy részleteiben is kölcsönözhető. Szívesen bemutatjuk olyan cégeknél, amelyek társadalmi felelősségvállaló programjában kiemelt a környezetvédelem. Várjuk kiállító partnerek jelentkezését! – mondta végezetül Hankó Gergely.

Az evezősöket szolgálja

A PET Kupa programvezetőjétől megtudtuk: az idei start alkalmából bocsátják vízre a szemétevő szeméthajót, s segítségével megvizsgálják majd a Tisza mikroműanyag-tartalmát is. A jármű – amely a neves természettudós, Petényi Salamon János után a PETényi nevet kapta – szemétből épült, azonban további támogatókra lenne szükség, hogy az ötletgazdák a szemétszedésre is alkalmassá tehessék.

– Addig is a kikötővel nem rendelkező Zsurk lesz az otthona, így a hajónál ebben a községben is megpihenhetnek a vízitúrázók – árulta el Hankó Gergely a PET­ényivel kapcsolatos tervekről.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában