Helyi közélet

2017.06.08. 14:06

Drágábbak a halak, nagyobbak a költségek

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Arról panaszkodnak a horgász­egyesületek vezetői, hogy nem kapni telepítendő halakat, mert az ezzel foglalkozók a pikkelyeseket jó pénzért külföldre adják el. Így megyénk egyesületei kénytelenek messzebbről beszerezni a telepítendő halakat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Arról panaszkodnak a horgász­egyesületek vezetői, hogy nem kapni telepítendő halakat, mert az ezzel foglalkozók a pikkelyeseket jó pénzért külföldre adják el. Így megyénk egyesületei kénytelenek messzebbről beszerezni a telepítendő halakat. A nagyobb távolság miatt jóval több a költség, s a halakat is megviseli a hosszú út. Mint az egyik holtág használójától megtudtuk, május elején a Dunától keletre senkitől sem tudtak telepítendő pontyot venni, június végére, július elejére kapott csak ígéretet, végül Tolna megyéből hozták a halakat az ország legkeletibb tájára.

A felvetéssel kapcsolatban megkérdeztük Fesztóry Sándort, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közhasznú Szövetségének ügyvezető igazgatóját.

– Én is úgy tudom, hogy mivel megnőtt a ponty iránt a kereslet, az ezzel foglalkozó vállalkozások eladták a halakat külföldre, főleg Romániába és Lengyelországba. Akik most próbálnak telepítésre szánt halakat venni, azoknak emiatt jóval drágább halakkal, nagyobb költségekkel kell számolniuk.

– Ilyen esetben az lehet a járható út, hogy az egyesületek előre kössenek szerződést, előre állapodjanak meg a haltermelővel, hogy ne maradjanak hal nélkül. Mivel már most hiány van a 2-3 nyaras pontyból, számolni kell azzal is, hogy jövőre is kevés lesz a hal, s azt a keveset is csak drágábban lehet majd beszerezni. Az egyesületeknek olyan partnereket kell keresniük, akikkel meg tudnak állapodni előre. Egy ilyen megállapodás nem csak az egyesületeknek jó, de a termelőknek is, mert akkor biztos piacot tudhatnak a halaiknak.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában