Helyi közélet

2017.06.24. 14:35

Egy gazdag, kiegyensúlyozott életút – közel a nyolcvanhoz

Nyíregyháza - Péli-Toóth Tibor szerint a szorgalom legtöbbször meghozza gyümölcsét. A Kelet arcképcsarnoka: Péli-Toóth Tibor nyugalmazott főkönyvelő.

Nyíregyháza - Péli-Toóth Tibor szerint a szorgalom legtöbbször meghozza gyümölcsét. A Kelet arcképcsarnoka: Péli-Toóth Tibor nyugalmazott főkönyvelő.

Nem sokan mondhatják el, hogy szerencsésen megélték a 60. érettségi találkozójukat. Az egyre kevesebben lévő hasonló szerencsés emberek egyike Péli-Toóth Tibor, aki decemberben lesz 79 éve, hogy szülei második gyermekeként meglátta a napvilágot Hajdúhadházon. Ott jóformán meg sem melegedett, mert szülei Tiszacsegére költöztek.

– Utána kerültem Nyíregyházára a nagyszüleimhez középiskolai tanulmányaim elvégzésére. Az Építőipari Technikumba vettek fel, ahol egy évet ki is jártam, miközben felfigyelt rám több szakember, hogy milyen magabiztosan védek az egyik megyeszékhelyi kézilabdacsapat kapusaként. Fiedler Barna, az akkori közgazdasági technikum testnevelője is többször látott, és átcsábított a csapatába és az ő iskolájába. Így kerültem a Bá­thori utcára, a sok szép sportsiker színhelyére, amiért nem lehetek eléggé hálás az országszerte ismert tornatanárnak. Neki köszönhetem: egészen a megyei válogatottságig sikerült felérnem.

– A kézilabdával később, a munkám mellett sem szakítottam, először mint játékvezető, később mint edző tevékenykedtem. A sportolás mellett bizony az iskolai tanulmányaim nem voltak kiemelkedők, de valamennyi munkahelyemen becsülettel dolgoztam, és végül 66 éves koromban főkönyvelőként mentem nyugdíjba.

Magabiztos a konyhában is

Tibor az egykori kordélyos vállalatnál számlázással kezdett, majd kétévi katonaság után a moziüzemi vállalatnál dolgozott. Később a Közúti Építőipari Vállalatnál először mint revizor, majd mint számviteli osztályvezető tevékenykedett. A Háziipari Szövetkezet főkönyvelői posztjára 1980-ban sikeresen pályázott, amihez a munka mellett elvégezte a szükséges képzéseket. Itt 24 évig dolgozott mint gazdasági vezető.

Tibor mindig fegyelmezetten élt. Amolyan otthonülő fiatalember volt, még a szalag­avatójára is a barátja segítségével hívta meg iskolatárs­nőjét, Veres Évát, akit 1961 decemberében feleségül vett, s akivel boldogságban élnek együtt. Két gyermekük született; Évi lánya két fiúunokával ajándékozta meg: Dániel már középiskolai tanár és a Nyíregyházi Egyetemen óraadó, öccse, Marcell még egyetemista. Tibor fiuk közlekedési és informatikai mérnök, neki is van egy kisfia, Péter.

Amikor a hobbija jött szóba, az olvasás és keresztrejtvényfejtés mellett a családi kirándulásokat, utazásokat említette, de szívesen ügyködik a konyhában a nagy családi ebédek elkészítésénél.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában