Helyi közélet

2017.06.16. 11:01

Emlékkaput avattak fel Mátészalkán

Mátészalka - Emlékkaput avattak csütörtök délelőtt Mátészalkán, a Kölcsey utcán. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából született büszkeségpont Bíró Lajos szobrászművész keze munkáját dicséri.

Mátészalka - Emlékkaput avattak csütörtök délelőtt Mátészalkán, a Kölcsey utcán. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából született büszkeségpont Bíró Lajos szobrászművész keze munkáját dicséri.

Szabadságunkat fenyegetik

– A szabadságszerető, s azért nemzetként harcba szálló magyarok bátorsága, öntudata ma is példaértékű – emlékeztetett az októberi eseményekre köszöntő beszédében Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke.

A Mátészalkai Járási Hivatal vezetője arra is rámutatott: napjainkban is veszély fenyegeti szabadságunkat, ezúttal globalizált Soros-erők próbálják meg korlátozni a tengerentúlról a pénzükkel, hatalmukkal, kapcsolataikkal, ahogyan akkor, úgy ma sem hagyhatjuk ezt szó és tettek nélkül.

Szikrányi esély

Az emlékkapun hat kiváló ember, szatmári hős portréja látható, akik 1956-ban készek voltak hatalmas áldozatot vállalni, még ha csak szikrányi esélyük is volt a győzelemre.

– Dr. Bereczky Béla, Katona Zoltán, Fekete Ferenc, dr. Kovács István, dr. Győri Pál és nem utolsósorban dr. Iván János alakja reményt, erőt és büszkeséget sugároz korunk magyarsága felé, valamint emléket állít a forradalom szalkai hőseinek. Bíró Lajos szobrászművész domborművein megelevenedik a történelem, az emlékkapu azonban mindezzel még nincs befejezve – hangsúlyozta emlékező beszédében Pénzes Ottó tanár, majd hozzátette: 1956 velünk élő történelem, fontos lenne, hogy a jövőben a többi bebörtönzött, meghurcolt szalkai hős neve is felkerüljön a büszkeségpontra, a mai fiatalokat bizonyára csodálkozással és büszkeséggel tölti majd el, amikor rábukkannak rokonaik, dédszüleik nevére.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában