Helyi közélet

2017.06.30. 18:51

Három év alatt 17 ember halt meg tűzeset következtében a megyében

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A tűzvédelmi előírások betartása minden esetben fontos, hiszen az elmúlt három évben csak megyénkben 128 ember sérült meg és 17 ember vesztette életét tűzeseteknél.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A tűzvédelmi előírások betartása minden esetben fontos, hiszen az elmúlt három évben csak megyénkben 128 ember sérült meg és 17 ember vesztette életét tűzeseteknél.

– A vizsgált időszakban kiderült, hogy az esetek kétharmadában 50 év felettiek az érintettek, valamint túlnyomó részt egyedülállók. Az idei esztendőben már hárman vesztették életüket és tizenheten sérültek meg értelmetlenül. Az is látszik a statisztikából, hogy az esetek 40 százalékban a tüzelő-fűtő berendezések kapcsán, 30 százalékban a dohányzás következtében és 20 százalékban az elektromos berendezések okozta tüzekben sérültek meg az emberek.

A legtöbb káreset a lakóingatlanokban következett be – sorolta a szomorú statisztikai adatokat Dóka Imre.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóviviője hangsúlyozta: éppen ezért a társasházakra és azok minden lakójára nézve kötelező az általános a társasházra vonatkozó egyedi tűzvédelmi használati szabályok betartása, a lakóépületek esetében pedig alapszabály, hogy az épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagokat, robbanásveszélyes és tűzveszélyes osztályba tartozó anyagokat, valamint a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyakat nem szabad elhelyezni.

– Biztosítani kell a hő- és füstelvezetésre figyelembe vett ablakok, valamint a mentésre szolgáló ablakok megközelíthetőségét, ebben az esetben elegendő egy méter széles útvonalat fenntartani. Bár a rácsos ajtó elhelyezése nem ellentétes a tűzvédelmi előírásokkal, azonban a kialakítás a menekülést, valamint a tűzoltói beavatkozás hatékonyságát korlátozza – fogalmazott Dóka Imre.

Gázkészülékek veszélyei

A tűzeseteknél a lehetséges sérülések elkerülésére, megelőzésére kiadványok segítségével hívja fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a megyei tűzmegelőzési bizottság.

– Gázszivárgás leggyakrabban a karbantartás hiánya miatt következik be, vagy az elöregedett vezeték, berendezés műszaki meghibásodásból fakad. Ezen eseteknél fennáll a robbanásveszély, hiszen a levegőbe jutó gáz azzal robbanóképes elegyet képez, és ha van gyújtóforrás, bekövetkezik a baj – sorolta a szóvivő. – Alsó robbanási határérték az a koncentráció, amikor a kiszabadult gáz és levegő keveréke már robbanóképes elegyet alkot. A vezetékes földgáz esetén ez az érték körülbelül 5 százalék, a propánbutángáz esetén jóval kevesebb, nagyjából 1,5 százalék. Ez azt jelenti, hogy egy tíz légköbméter űrtartalmú helyiségben már 500 liter földgáz vagy 150 liter propánbutángáz elegendő a robbanásveszélyhez – számszerűsített Dóka Imre.

Hozzátette: alapszabály, hogy gázszag vagy hallható gázszivárgás, gázömlés esetén azonnal el kell zárni a gázfőcsapot, illetve a palackszelepet, áramtalanítsunk a villanyóránál, az összes nyílászáró kinyitásával ki kell szellőztetni a helyiségeket, lakást, értesítsük a gázszolgáltatót és a tűzoltóságot.

KM


Jó tanácsok az elektromos tüzek megelőzése érdekében:

  • Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa, égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le az elektromos berendezést a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból!
  • A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessük, javíttassuk!
  • Használat előtt nézzük át elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve!
  • Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat, több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk!
  • Ne használjon hosszabbítót, kábeldobot feltekerve! A feltekert kábel terhelve túlmelegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz.
  • Az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjunk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz! Ha nyaralni indulunk, vagy hosszabb időre elutazunk, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat!
  • Kizárólag szabványos elektromos készülékeket használjunk! A szaküzletek csak ezeket árulják. A piacokon vásárolt bizonytalan eredetű villamos készülékek veszélyesek!
  • A jó kapcsoló és a jó csatlakozó üzem közben nem melegszik. Ellenkező esetben cseréltesse ki!
  • Lámpáiban mindig a foglalatnak megfelelő méretű és teljesítményű izzókat használjon!
  • Különböző anyagú vezetőket (réz és alumínium) nem szabad egymáshoz csatlakoztatni, kötéseket kialakítani!
  • Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat minden esetben szakemberrel javíttassa meg!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában