Helyi közélet

2017.06.04. 13:23

Hol templom állt, most kőhalom

Bözödújfalu - Ésik Sándor világjáró sorozatának 138. epizódjában a „szomszédban” nézett szét.

Bözödújfalu - Ésik Sándor világjáró sorozatának 138. epizódjában a „szomszédban” nézett szét.

A völgyzáró gát meghibásodása miatt csökkentik a mesterséges tó szintjét – adta hírül nemrég a média. Ceaușescu rossz emlékű faluromboló programjában épült a szóban forgó műtárgy 1988-ban. A javítás után ismét feltöltik – folytatódik a tudósítás.

Kankalinos hegyoldal

Az emberöltőnyi idő folyamán egészen tavaly őszig kitartott a falu, Bözödújfalu temploma. A házak, az utcák víz alatt, a torony pedig a víz fölött, mementóként emlékeztetett: a házakban családok éltek, az utcákon zajlott a település élete.

Ahol a templom állott, most kőhalom. Székelyföld tavaszi virágpompával kíséri az utazót. Kankalintól sárgállnak a hegyoldalak, rövidesen a vadon növő nárcisz következik.

A tó partján környes-körül ugyancsak ünnepet ül a megújuló természet. A kontraszt, a repedezetten száradó sár, a halott fák csupasz ágai, az egykor volt épületek megmaradt falai, no és az a bizonyos templom. Falának egy darabja anélkül borult le, hogy széttört volna, de a többi tényleg csak kőhalom.

Turisták fényképezkednek a tetején. Katasztrófaturisták? A katasztrófa régen volt… Inkább arra emlékeztet a látvány, mintha egy régészeti feltáráson járnánk. Ahhoz viszont nagyon friss még az emlék.

Roppanó kagylók

– Itt lakott Kardos Juliska néni – mutatja egy asszony annak a társaságnak, amellyel egyik háztól a másikhoz lépegetnek. – Ez volt a nagyszoba – ugrik át a térdig érő falon. Egy szép kőből kirakott kútba ágat tett valami gondos lélek, bele ne essen valaki! Tengerrel belepett víz alatti romokat láttam egy tudományos filmben. Kagylók laktak minden követ, mint itt. Kagyló a falon, az ágakon, a zománcos edényen, ami még el sem rozsdált. Kagylók roppannak lépteim alatt.

Lepusztult házak

Vajon milyen lehet a késő délutáni napsütésben a víz alatt a bözödújfalui Atlantisz? A templom, ami most kőhalom. Az alaprajzukig lepusztult házak. És milyen lehetett akkor, amikor még kedv, s öröm röpkedtek? Kardos Juliska néni ismerőse éppen arról mesél…

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában