Helyi közélet

2017.06.18. 14:50

Kertjével együtt lélegzik

Nyíregyháza - Hajzer Judit kollekciója közel ezerötszáz növényfajtát tartalmaz.

Nyíregyháza - Hajzer Judit kollekciója közel ezerötszáz növényfajtát tartalmaz.

Szebbnél szebb virágritkaságokban, illetve nemesítő munkájának gyümölcseiben gyönyörködhetünk Hajzer Judit nyírszőlősi kertjében. A 73 éves asszony fáradságot nem ismerve, lánya segítségével gondozza virágait – a környéken élők a csodájára is járnak a párját ritkító kertnek. Hajzer Judit színpompás „ligetére” Némethné Csubák Éva hívta fel lapunk figyelmét.

Hobbinak indult

– Közel negyven éve gondozom a kertet, ami előttem a nagyszüleimé volt. Sokáig csak amolyan hobbikertésznek számítottam, a férjem sajnálatos halála után kezdtem el mélyebben beleásni magam a kertészet titokzatos és egyben gyönyörű világába – mondta lapunknak a növényeivel együtt lélegző Hajzer Judit, akinek a munkájáról csakis az elismerés hangján szólhatunk.

– A kertben mindig virágzik valami, már elnyíltak a fás pünkösdi rózsák és a következő dísznövények: a Kolk­witziák (virágloncok), ezekből három fajta is pompázik a lakás előtti rézsün, a labdarózsa hatalmas „labdáival” (Viburnum opulus) virít, a gyöngyvirágcserje (De­utzia), a haranglábak (Aquilegiák), a klemátiszok (Clematis), a nemes pipacsok (Papaver), a lila, sötétkék és rózsaszín kúszó akácok (Wisteriák) hatalmas fürtjeikkel kápráztatnak el mindenkit.

Hirtelen azt sem tudja, hova kapja a fejét az, aki meglátogatja Hajzer Judit virágoskertjét.

Egy időben virágzik

Az értő szem egy igen ritka évelőt, a petrezselyemlevelű Paeonia Rubra Plenat is felfedezhet. A növény érdekessége, hogy ellentétben lágyszárú rokonaival, a fásszárúakkal egy időben virágzik.

Az íriszekről pedig még nem is beszéltünk. Nem lehet betelni szépségükkel. Szinte elszédül az ember a forgolódásban, mert a kertben bármerre néz, mindenütt megtalálhatóak.

KM-TG

A kertkapu mindenki előtt nyitva áll

– Hozzám bárki bejöhet és megcsodálhatja a körülbelül ezerötszáz fajtából álló kollekciómat. A kertkapu mindig nyitva áll a látogatók előtt, hisz mindenki vágyik a szépre, az esztétikumra, mindarra, ami gyönyörködtet, ami kikapcsolja az embert a napi rutinból, a rohanásból. Még ehhez társul a madarak éneke, szinte felsorolhatatlan, hányféle madár található a kertemben – mondta Hajzer Judit, majd sorolja is őket: bagoly, sárgarigó, feketerigó, búbos banka, harkály, seregély, vörösbegy, rozsdafarkú, szarka, szajkó, barázda billegtető is megfordul a virágoskertben, ahol vagy húsz darab fészkelőodú és kicsi itató biztosítja a madarak megfelelő közérzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában