Helyi közélet

2017.06.15. 17:33

Nem konzerválják a közlekedést a konzervgyár mellett

Nyíregyháza - Látványosan javul a Mező-Bethlen Gábor-Vasgyár utcai csomópont kapacitása.

Nyíregyháza - Látványosan javul a Mező-Bethlen Gábor-Vasgyár utcai csomópont kapacitása.

Nem kertelt a polgármester. A kertvárosiak, az arra közlekedők, a sztrádára fel- és lehajtók, az ipari parkban lévő munkahelyükre igyekvők és a városlakók majdani örömére pénteken átadják a munkaterületet a kivitelezőnek, minek után jelentősen átépítik a Mező-Bethlen Gábor-Vasgyár utcai csomópontot. Mivel emiatt a forgalmi rend is változik idővel, egyfajta türelmi zóna is lesz a környék, hiszen próbára teszik az autósok idegrendszerét. De lebegjen előttük a cél: ha elkészül, javul a kereszteződés áteresztő-kapacitása.

– A forgalomszámlálási adatok beszédesek voltak. Egyértelműen arról árulkodtak a számok, hogy a csomópont jelentősen túlterhelt. Mivel megépült a nyugati elkerülő út újabb szakasza, a Tiszavasvári út környéki ipari park bővült, ezért mindenképpen indokolt a fejlesztés – érvelt dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere. – Ezen túl a tervek szerint a Derkovits utcán kerékpárút épül, és a Modern Városok Programja részeként ősszel elkezdődik az atlétikai centrum építése. Ezért a Derkovits utca-Tiszavasvári úti csomópont felújítása is időszerű. A távlati cél a teherforgalom kivonása a Kertvárosból. Az úgynevezett barnamezős beruházás keretében a Szélsőbokori úton is létesül körforgalom.

– A Mező-Bethlen Gábor-Vasgyár utcai csomópont fejlesztése a NIF Zrt. beruházásában állami forrásból készül el 730,117 millió forintos költségvetésből. A sikeres közbeszerzési eljárás után a TERRA-IKON Kft. lett a nyertes ajánlattevő – közölte Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője, hozzátéve: – A beruházás része lesz a kanyarodási és a felállási paraméterek igazítása a forgalomhoz, az ívek és a hosszak növelése, illetőleg a Bethlen Gábor utcában egy, a városközponthoz haladó új sáv nyitása a csomópont és a Búza utca közötti szakaszon. Arra törekszünk, hogy a kivitelezés minél zökkenőmentesebb legyen. Úgy tervezzük, hogy karácsony előtt lesz a próbaüzem.

A Mező-Bethlen Gábor-Vasgyár utcai csomópont fejlesztésének elemei:

– a Vasgyár utcai ágon külön jobbra kanyarodó sáv kialakítása a Toldi utca felőli irányból

– a Bethlen Gábor utca nyugati és keleti ágán is egy-egy sáv bővítése, melynek eredményeként nyugati irányból két egyenes, egy külön balra és egy külön jobbra sáv, illetve két fogadó sáv segíti a közlekedőket

– a Mező utcai ágon külön jobbra kanyarodó sávjai egy-egy szigettel lesznek elválasztva, a korszerűsítéssel a kerékpáros átvezetések is egyszerűbbek és biztonságosabbak lesznek

A NIF Zrt. beruházásában készül a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút.

– Nagy erőkkel folyik a 2,1 milliárd forint összköltségvetésű munka, szeretnénk júliusban átadni a turizmust is fellendítő kerékpárutat – újságolta Kiss Boglárka. Egyúttal megjegyezte: – Folytatódik a nyugati elkerülő Nyíregyháza térségében. A közbeszerzési eljárás a 7,8 kilométeres szakaszra vonatkozik. Előreláthatólag 2018 első negyedévében kezdődnének a kivitelezési munkálatok, és attól számítva két évvel később fejeződnének be.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában