Helyi közélet

2017.06.29. 13:42

"Soha nem vitattam, hogy a Nagykutya vagy a Kiscica utcában kell aszfaltozni" - Vitát robbantott a NyírVV-ügy a közgyűlésen

Nyíregyháza - A forró nyári délelőttön dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere meleg szavakkal méltatta a méltán elismert díjazottakat a városházán, és miközben az épületen kívül elborult az ég és dörgött is, a klimatizált Krúdy-teremben korántsem telt el langyosan az első napirendi pontra fordított két óra.

Nyíregyháza - A forró nyári délelőttön dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere meleg szavakkal méltatta a méltán elismert díjazottakat a városházán, és miközben az épületen kívül elborult az ég és dörgött is, a klimatizált Krúdy-teremben korántsem telt el langyosan az első napirendi pontra fordított két óra. Előbb a Béres Csaba (Jobbik) két és Lövei Csaba (Együtt) egy indítványáról szavaztak a képviselők, és mivel döntő többségben voltak a nemek, így igen gyorsan áttértek a NyírVV-ügyként elhíresült perre (a Nyíregyházi Járásbíróság bűnösnek mondta ki a cég ügyvezetőjét és a kft. egyik csoportvezetőjét – az ítélet nem jogerős).

Kérdések és válaszok

– Igaz-e, hogy miután elfogadta a polgármester a NyírVV ügyvezetőjének lemondását, szakértői státuszt ajánlott neki az önkormányzatnál? Érzi-e a városvezetés, hogy elnézést kellene kérnie az ügyet kirobbantó személytől? – tette fel kérdéseit Lövei Csaba.

Béres Csaba az iránt érdeklődött, hogy tervezik-e vizsgáló bizottság felállítását a NyírVV-szerződések felülvizsgálatára? Hunyadi János (DK) a másodrendű vádlott jövőjét firtatta. Nagy László (MSZP) azt kérdezte: – Gondolkodik-e a polgármester azon, hogy visszaadja a közgyűlésnek a tulajdonosi jogok gyakorlását?

Dr. Kovács Ferencet nem érték váratlanul a kérdések.

– Nem igaz, hogy szakértői státuszt kapott volna a lemondott ügyvezető. Úgy gondolom, nincs szükség bocsánatkérésre, a bíróság írásos ítélete nem érkezett meg, egyébként pedig az első fokú döntés nem jogerős. Nem értem vizsgáló bizottságra vonatkozó felvetést, van kialakult rendje a törvényes eljárásnak. A másodrendű vádlott munkaviszonya a NyírVV Nonprofit Kft. új ügyvezetőjének a hatáskörébe tartozik. Nem gondolkodok a tulajdonosi jogok gyakorlásának visszaadásán – reagált Nyíregyháza polgármestere.

Élhetőbb és szebb lett

– A városüzemeltetési társaság az önkormányzat legnagyobb cége. Célszerű lenne, ha a felügyelő bizottság tagjainak létszámát háromról ötre emelnék – javasolta Hunyadi János.

– A tulajdonosi jogok gyakorlása szerintem a képviselő-testületet illetné. Az elmúlt hét évben a közgyűlési többség kiállt a polgármester mellett, vajmi kevés kockázattal járna, ha visszaállítanák a korábbi gyakorlatot – jegyezte meg Nagy László.

– Egy kicsit eltérnék az ügytől. Gratulálok az 50 éves Zenith-együttesnek, több ezren csápoltunk nekik Sóstón. A legutóbbi vihar ismét megtépázta a kertvárosi városrészt, megoldást kellene találni a Legyező utcaiak visszatérő problémájára – vetette fel Póka Imre (független).

Tormássy Géza (Fidesz-KDNP) röviden ismertette a bizottságok munkájának rendjét, majd Szilvási István (Fidesz-KDNP) hozzáfűzte:

– A NyírVV-nek nagyban köszönhető, hogy az elmúlt években élhetőbb, szebb lett a város. Nem szabad általánosítani, óvatosan kell bánni a cég nevének emlegetésével!

– Méltatlan egy képviselőtől kitenni a városháza falára a csalózó táblát. Nem kellene egyoldalúan politizálni: a vízi közmű és a temetkezési vállalat előző vezetésének ügyével éppúgy foglalkoztunk. Nem örülök annak, hogy Nyíregyházán tetten érhető a botránykeltés – említette Tóth Imre (Fidesz-KDNP).

– Tudjuk, a cég dolgozóinak is kellemetlen a helyzet. Óhatatlan, hogy a probléma jelzése közben nevén kell nevezni. Én 1959 óta élek Nyíregyházán, és látom, amint fejlődik a város. Soha nem vitattam például, hogy a Nagykutya vagy a Kiscica utcában kell aszfaltozni, azt eldöntik a szakemberek – morfondírozott Hunyadi János.

– A gyermekeket a szeretetre, a jóságra neveljük. Mit várjunk a felnőttektől? Az ellenzékiek soha nem dicsérnek. Olyan dolgokat kreálnak, hogy abba még az unió is beleremeg. Mondják ki: Nyíregyháza mennyire gyönyörű! Az emberek igenis éhesek a jó szóra – állította Ágoston Ildikó (Fidesz-KDNP).

Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) felvetette, hogy a pozitív hírekről is legyen ellenzéki sajtótájékoztató.

– A kritikai megjegyzések mellett örülünk a fejlesztéseknek. Az együttműködés az elsődleges, ehhez pedig szükség van a másképp gondolkodásra, ettől egészségesebb a világ – szólt hozzá Nagy László.

Kilátó épül

Dr. Kovács Ferenc ekkor érezte úgy, hogy lezárja a békés szópárbajt:

– Azt kérem az ellenzékiektől, hogy legyenek tényszerűek, kritikusak, korrektek. Amit én érzékelek, az hisztériakeltés, botránypolitizálás. Nem lehet felelőtlenül cselekedni a saját politikai haszonszerzés okán – nyomatékosította a megyeszékhely polgármestere dél körül.

S ha valaki kilátástalannak ítélte volna a kétórás vitát, annak igazi csattanó volt a végére a kilátó. Ugyanis a T-System Magyarország Zrt. javaslatára az önkormányzati területen saját költségén kilátót épít, melyen helyet biztosítana egyéb távközlési szolgáltatóknak is.

Az újabb turisztikai attrakciót jövőre adhatják át a sóstói tó közelében. Bár a csütörtöki közgyűlésnek voltak mély pontjai, a kilátó révén magas szinten zárult.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában