Helyi közélet

2017.06.01. 14:28

Úgy ismeri Nagykállót, mint a tenyerét

Nagykálló, Nyíregyháza - A szülőföld szeretete, megtartó ereje hatással van az emberek érzelmi világára.

Nagykálló, Nyíregyháza - A szülőföld szeretete, megtartó ereje hatással van az emberek érzelmi világára.

Az Ezüst Kor Egészségügyi Nyugdíjasok Egyesületének tagjai kirándulást tettek Nagykállóba, Szabolcs Vármegye egykori székhelyén. A város nevezetességeit és történetét Harsányi Gézáné mutatta be nekünk.

A szülőföld szeretete, megtartó ereje hatással van az emberek érzelmi világára. Ezt mind megtapasztalhattuk a csodálatos idegenvezetőnknek köszönhetően, aki ezer szállal kötődik a város minden pontjához. Fontos számára a szülőföld sorsa, a története, szűkebb és tágabb közösségének boldogulása, a település és az emberek szeretete.

Harsányi Gézáné mindent megtesz, hogy a város története fennmaradjon, hála neki, minden érdeklődő megismerheti szűkebb hazájának, Nagykállónak a múltját, értékeit.

Közös ima és koszorúzás

Ámulattal hallgattuk, ahogy beszélt a város történetéről, a Kállói várról, Korányi Frigyes és Jósa András munkásságáról, a Kállai kettősről, a Kállay családról, a helytörténeti múzeumról, a gyógyvizű strandfürdőről, az Inségdombról, a Csodarabbiról, a 60 méter magas Rákóczi toronyról.

Volt kórházi dolgozók lévén, természetesen megkoszorúztuk Korányi Frigyes szülőházát, az emléktáblánál pedig koszorút helyeztünk el. A református templomot Horváth György lelkipásztor mutatta be, együtt mondtuk el az imádságot. Délután még Kállay Miklós egykori miniszterelnök családi kastélyában, a kállósemjéni Kállay Kúriában is jártunk, majd a Szilágyi Házban a Kállai kettős történetét és hagyományait ismertük meg. Este fáradtan, de csodálatos élményekkel gazdagodva tértünk haza.

Köszönjük az óriási ismeretanyaggal, professzionális tudással rendelkező Harsányiné Manyikának ezt a szép napot!

- Mráz Lászlóné -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában