Helyi közélet

2017.06.15. 08:04

Újságírónk is vérét adta a kórházban

Nyíregyháza - Sör, virsli – a ­vérért. Régen természetes volt, hogy a véradás végén habos nedűvel oltották a szomjat, pótolva a folyadékveszteséget, mellé pedig ha nem is roppanós, de ha­misítatlan virsli dukált. Az a világ a múlté. Viszont nem veszett a feledés homályába. A Magyar Vöröskereszt retro véradást szervezett a Jósa András Oktatókórházban, ahol szerdán órákon át várták a donorokat. Érkeztek is szép számmal.

Nyíregyháza - Sör, virsli – a ­vérért. Régen természetes volt, hogy a véradás végén habos nedűvel oltották a szomjat, pótolva a folyadékveszteséget, mellé pedig ha nem is roppanós, de ha­misítatlan virsli dukált. Az a világ a múlté. Viszont nem veszett a feledés homályába. A Magyar Vöröskereszt retro véradást szervezett a Jósa András Oktatókórházban, ahol szerdán órákon át várták a donorokat. Érkeztek is szép számmal.

Jelentem: megszúrtak. Senki sem kényszerített rá, hogy bevállaljam, de ha már bedugtam az orrom az ajtón, a karomat is adtam. Miután átmentem az összes rostán, közelített felém a tű, és bevillant: ez már döfi!

Segített a nagymamáján

10 óra 34 perc: Bár a kórházi dolgozók éves véradásáról harsogott a plakát, senki sem tiltotta meg, hogy „külsősök” is belépjenek. A Jósa András Oktatókórház sebészeti tömbjének nagyelőadójában nagy volt a sürgés-forgás szerda délelőtt. Cseppet sem unatkoztak a szervezők, mindenki precízen tette a dolgát, közben a folyosón gyülekeztek a donorok. Ekkor éreztem bizsergést az ereimben: ha már ott vagyok, beállok a sorba.

10 óra 45 perc: „Legyen szíves elővenni a lakcímkártyáját, a személyijét és a TAJ-kártyáját!” – szólt a kedves ukáz, majd megkaptam a véradók nyilatkozataként szolgáló kérdőívet.

10 óra 47 perc: A folyosón alkalmi ismerőssel találkoztam, ergo Szikora Róberttel. Az ismert zenészre a megszólalásig sem hasonlító őri úriember családi programot szervezett a délelőttre.

– Nagymamánk térdprotézist kap, elhatároztuk, segítünk rajta. Négyen jöttünk el, mindannyiónknak megfelelő a vércsoportja. Korábban is adtam már vért, sosem szédültem olyankor, most viszont egyenesebb a gerincem, hiszen a közeli hozzátartozómmal tehetek jót – mondta a Mátészalkán ételkihordóként tüsténkedő szemüveges donor.

10 óra 49 perc: A nyilatkozatban egyebek között aláírással kell nyomatékosítani, hogy jártam-e mostanság külföldön, hogy megcsípett-e kullancs, hogy az utóbbi egy hónapban volt-e herpeszem, hogy dolgozok-e magasban. Tollászkodásom végén irány az újabb állomáshely.

10 óra 51 perc: Hemoglobinszintre kíváncsi a készséges, kék gumikesztyűs hölgy. Kiderül: nem vagyok vérszegény, nem sűrű a vérem, a 157-es értékkel ugrom az akadályt. Jár egy félliteres Mizse víz (választhatok: bubis vagy mentes), majd a nápolyival együtt távozom. A kezemben Lajos Mizse.

10 óra 55 perc: Pörög minden gyorsan. A paraván mögül kiszűrődnek a kérdések: „Nem szed semmilyen gyógyszert? Egészségesnek érzi magát?…” Mellette strandpapucsban várja türelmesen a tar fiatalember, hogy lecsöpögjön az adagnyi vére.

– Irányított véradás ez részemről. B negatív a vérem, ami ritkaságnak számít, ettől persze még pozitív a hozzáállásom – említette mosolyogva Horváth Attila dagadó bicepszekkel.

11 óra 2 perc: A vérnyomásom átlagos, a reggeli kávé sem dobott rajta sokat látványosan.

11 óra 5 perc: – Ebben az évszakban a potenciálisan alkalmas lakosság aktivitása csökken a szabadságolások, a nyaralások és a mezőgazdasági munkák miatt. Aki a szokásos véradóhelyétől távol van, a www.veradas.hu oldalon kedvére tájékozódhat a lehetőségekről. Szó szerint tárt karokkal várjuk őket – közölte Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

11 óra 10 perc: Bal kezemben vörös szivacsszívet markolászok. Fertőtlenítő spray szisszen, és a szemem sem rebben abban a szúrásban, amikor eggyé válok a véredénnyel. Négy és fél decit csapolnak le, aztán irány a virsli és a sör. A retro fíling jegyében a lejátszóból bömböl Koncz Zsuzsától az Ó, Mister Alkohol! Néhány óráig még rajtam a vatta, a megszabadító hirtelen mozdulat pedig epilálásnak sem utolsó. Jó visszagondolni a napra, a donortársakra, az ismerős arcokra, hisz mi egy vérből valók vagyunk.

KM-LTL


Miért június 14-e?

A véradók világnapja június 14-e: e napon született Karl Landsteiner, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője.

1930-ban orvosi Nobel-díjat kapott. Felismerte a gyermekbénulás fertőző voltát és azonosította kórokozóját; felfedezte a hapténeket és Alexander Wienerrel közösen az Rh-faktort.


Az igazgató is donor volt

– A véradók világnapján az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve vártuk retro véradásra a donorokat a Jósa András Oktatókórházba. Úgy gondoltuk, hogy a retro jelleg vonzó lehet, és igazunk is lett, sokan jöttek el a konkrét felhívásunkra – jegyezte meg Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója, aki nem csak szónokolt a véradás fontosságáról, hanem ő is hidegvérrel a karját nyújtotta, hogy segíthessen embertársain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában