Helyi közélet

2017.06.27. 11:35

Videó: Látványos felvételek a vásárosnaményi tiszavirágzásról

Vásárosnamény, Tivadar - Lemaradt a tiszavirágzásról? Szerencséje van, most a székében ülve megnézheti, milyen volt!

Vásárosnamény, Tivadar - Lemaradt a tiszavirágzásról? Szerencséje van, most a székében ülve megnézheti, milyen volt!


Temető a Tisza, mikor kivirágzik…

A tiszavirág rövid élete közismert, ám ez csak a látszat: a fejlődése három évig tart.

A tiszavirágzás látványos jelensége – időjárástól függően – az Alsó-Tiszán június első hetében, míg a Felső-Tiszán László-nap környékén figyelhető meg – válaszolta érdeklődésünkre Habarics Béla. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) táj­egységvezetője kifejtette: a folyó alsó szakasza lassabb, melegebb, ezért indul onnan a virágzás, ugyanakkor arra is volt már példa, hogy Szegednél, Szolnoknál és Tivadarnál egyszerre volt megfigyelhető.

– Európa legnagyobb és legszebb kérészfaja igen érzékeny a környezeti változásokra, élettere a folyószabályozások és -szennyezések miatt lecsökkent. Korábban számos folyóban előfordult, nagyobb mennyiségben már csak a Tisza és mellékfolyói alföldi szakaszán él. A tiszavirágzás Tivadarig, legfeljebb Szatmárcsekéig figyelhető meg, fölötte a hidegebb víz, erősebb sodrás nem kedvez nekik. Megyénkben a Szamos torkolati szakaszán is előfordulnak – tette hozzá a szakember, akitől megtudtuk azt is: rajzás idején a természetvédelmi őrszolgálat és a vízirendőrök gyakran látnak el közös szolgálatot részben azért, mert ilyentájt több ember látogatja a partokat, illetve száll vízre, részben pedig a védett faj megóvása érdekében.

– A jelenség sokakat vonz más megyékből és messzebbről is, ezért a HNPI honlapján nyomon követhető, hol tart éppen, emellett Vásárosnaménynál tiszavirágzás-figyelő túrákat is szervezünk – fűzte hozzá Habarics Béla.

Nem látszott az erőmű

Nagyon sokat gyönyörködhetett a tiszavirágzásban a Tiszalökön élő Ambrus József, hiszen közel harminc éven keresztül halászattal foglalkozott. A kereskedelmi halászat megszüntetésével fájó szívvel mondott búcsút a folyónak. – Az elmúlt évtizedekben jóval több kérész röpködött a levegőben tiszavirágzáskor. Jól emlékszem arra, hogy húsz évvel ezelőtt az erőműtől úgy száz–százötven méterre néztem meg a varsákat, s annyi volt a kérész, hogy a vízierőmű épülete egyáltalán nem látszott – elevenítette fel emlékeit Ambrus József.

– A ciánszennyezés után sokan siratták a kérészeket, de mivel akkor még a talajban voltak, valószínűleg sokat nem ártott nekik a méreg, mert utána is nagyon sokat lehetett látni. Igaz, évenként más és más a röpdöső tiszavirágok száma, hiszen sok múlik azon, milyen minőségű és tisztaságú a folyó vize, valamint azon, hogy milyen hőmérsékletű.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon tiszavirágzás idején mennyire lehetett halat fogni hálóval vagy horoggal.

– Amikor még nem volt védett a kérész, nagyon sok halat lehetett fogni vele. Imádják a halak, a ponty mellett különösen sok márnát lehetett fogni. A nagyobb halak is jól belakmároztak belőle. Volt olyan harcsa, amelynek a gyomrában teniszlabda méretű gombóc volt a kérészekből. Aztán mintha elvágták volna, a kérészek eltűnése után a halak jó egy-két hétig egyáltalán nem ettek, jóllakhattak a kérésszel. A nyugdíj mellett munkát vállaltam, ritkábban jutok le a folyóhoz, de hogy most repül a kérész, lemegyek a Tiszához – tette hozzá Ambrus József.

– Nagy hagyománya van a településünkön a csodálatos látványt nyújtó tiszavirágzás, a kérészrajzás nyomon követésének – említette Danó Sándor, Tivadar polgármestere.

Sok tényező befolyásolja

– A Felső-Tisza térsége optimális ebből a szempontból, hiszen Vásárosnamény fölött a legtisztább a folyó. Ahol nem volt vízügyi beavatkozás az utóbbi időszakban, ott, a meredek partoknál fészkelődnek, és többezres rajzás is megfigyelhető. Általában ez László-nap környékére időzíthető, de sok összevető befolyásolja: a klíma, a légnyomás, a víz tisztasága és hőfoka. Hajszálpontosan sosem lehet kijelölni egy napot, hogy márpedig egészen biztosan akkor várható a tiszavirágzás. Ilyentájt a tivadari Tisza-hídon esténként sokan kíváncsiskodnak telefonnal, kamerával a kézben, az autósoknak is óvatosabban kell közlekedniük az átkelésnél.

KM


Látványos videó készült a Bodrog sárospataki szakaszán látható kérészrajzásról. "Aki még nem látta élőben annak javaslom, hogy jövőre ne hagyja ki, hiszen lélegzetelállító látvány" - írja olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában