Helyi közélet

2017.07.20. 13:48

A természetvédelemben is nagy jelentősége lehet

Kisvárda - A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium két tanulója vett részt az Útravaló – Út a tudományhoz programjában a 2016/2017-es tanévben Dr. Jámbrik Katalin és Dr. Koncz Gábor vezetésével. Filipcsuk Péter Gusztáv az Arany János Tehetséggondozó Program (11.a) és Karászi Aliz (10.c) angol-humán tagozatos tanulói.

Kisvárda - A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium két tanulója vett részt az Útravaló – Út a tudományhoz programjában a 2016/2017-es tanévben Dr. Jámbrik Katalin és Dr. Koncz Gábor vezetésével. Filipcsuk Péter Gusztáv az Arany János Tehetséggondozó Program (11.a) és Karászi Aliz (10.c) angol-humán tagozatos tanulói. Kutatásuk fő témája a „Növényi sejthalál folyamatok vizsgálata mustármagok csírázása során”. Ma már jól ismert, hogy az élőlények sejtjei különböző típusú sejthalál folyamatokon keresztül fejezhetik be működésüket. A „természetes” növényi sejthalál egyik formája a szeneszcencia, amely során egyes szövetek sejtjei „üresednek” ki, veszítik el tartalék anyagaikat. A projekt célja a természetes változások végigkövetése, annak megfigyelése, hogy hogyan játszódik le a természetes pusztulás a növények szikleveleiben. Fontos kérdés, hogy a különböző stresszek felerősítik/felgyorsítják-e a természetes sejthalál folyamatokat, vagy új anyagcsereutakat, biokémiai változásokat indukálnak. Ennek a stresszélettanban, gyakorlati hasznosulását nézve pedig a növény-, de tágabban nézve akár a természetvédelemben is jelentősége lehet.

A 665 000 Forint összegű pályázati támogatásnak köszönhetően a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszéke és a gimnázium laboratóriuma vegyszereket és eszközöket szerezhetett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában