Helyi közélet

2017.07.06. 11:16

Az idén nem kukacoskodtak annyit

Nagycserkesz - A TÉSZ elnöke szerint az elbizakodott külföldi vevők megszokták, hogy ők diktálják a tempót a magyar meggypiacon.

Nagycserkesz - A TÉSZ elnöke szerint az elbizakodott külföldi vevők megszokták, hogy ők diktálják a tempót a magyar meggypiacon.

– Egyszerűen kezdtünk már elszokni attól, hogy a méltán híres és kiváló minőségű magyar meggyet árában, értékében is elismeri a vevőkör. A külföldi szereplők folyamatosan lemaradtak az árak és a valós piaci igények monitorozásában, és főleg azok reális megítélésében – adott egy kis külpiaci kitekintést lapunk olvasóinak Keczkó Péter elnök. Szerinte ezt tette a túlzott elbizakodottság, az európai országok képviselői ugyanis megszokták, hogy ők diktálják a tempót a magyar meggy­piacon, és egyszerűen nem hitték el, nem ismerték fel, hogy ez valamikor is megváltozhat.

Öreg rókák tapasztalatai

A nagycserkeszi Penta TÉSZ elnöke úgy véli: öreg rókák évtizedes tapasztalatai és jóslatai mondtak az idén csődöt, a fogyasztók pedig szembesülhetnek majd azzal, hogy kevés a meggyes termék a polcokon, és ami lesz, az is magas áron.

– A szezon végső szakaszában vagyunk, a hét végére megindulhat a licit az utolsó kocsi meggyért. Már látszik, hogy a vevői igények kielégíthetetlenek maradnak, ami pozitív előjelet vetít a jövő évi szezon elé – ütött meg bizakodó hangnemet Keczkó Péter. A szakember hozzátette: általános volt a tendencia, miszerint a gyárakban a minőségi levonások a kezdeti öt százalék körüli mértékről gyorsan lecsökkentek egy-két százalékra, nehogy elijesszék a termelőket. Sőt, megjelent a „csak egy kicsit kukacos” minőségi kategória, azaz egy-két kukac miatt már nem küldenek el meggyet, ami érdekes fordulat az eddigi tapasztalatokhoz képest. Úgy tűnik, hogy a termelők éve az idei, egyúttal ezek a magas árak kellettek is, hogy végre korrigálják a meggytermesztők korábbi évekből fakadó anyagi és érzelmi veszteségeit.

– Furcsa volt hallani néhány nagykereskedőtől és gyártótól a pszichikai ráhatást: „Hol voltak a lengyel vevők az elmúlt években és hol lesznek jövőre?” Hát, ehhez csak annyit fűznék halkan hozzá, hogy az elmúlt években, különösen 2015-ben, olyan mértékig igyekeztek ugyanezek a piaci szereplők letolni a termelők „gatyáját”, hogy bárhol Európában többet adtak még a cefremeggyért is, mint itthon a kompótért akartak – zárta lapunknak adott villámértékelését Keczkó Péter, a nagycserkeszi Penta TÉSZ elnöke.

A szezon további érdekességei

Keczkó Péter további érdekes adalékkal szolgált a 2017-es meggyszezonnal kapcsolatban. Kiemelte: a meggy az idei évben nem árucikknek, nem egy terméknek és nem is egy gyümölcsnek bizonyult, hanem bizonyos szempontból ajándéknak. Mivel lehetetlen volt a vevői igényeket kielégíteni, a meggyárak lassan, de biztosan emelkedtek, a szezon végére még akár extrém magas értékek is kialakulhatnak. Egész Európában értékelhető mennyiségű és minőségű meggy kizárólag Magyarországon termett. A közel két héttel a szokásosnál korábbi virágzás szinte semmivel sem hozta előrébb a betakaríthatóságot; az icipici cseresznyelégy sajnos nagyon sok kertben győzelmet aratott a gazdálkodók fölött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában