Helyi közélet

2017.07.25. 12:38

Bajorországi tragédia: Magára hagyta a családokat az állam? Megszólalt a Külügyminisztérium

Nyíregyháza, Frankenhofen - <a href="/bajororszagi-baleset-nem-kaptunk-segitseget-magunkra-maradtunk-allitja-a-nyiregyhazi-brigitta/3560647" target="_blank">Mint arról korábban beszámoltunk</a>, több gyászoló családtag azt állította: a magyar állam magukra hagyta őket.

Nyíregyháza, Frankenhofen - Mint arról korábban beszámoltunk, több gyászoló családtag azt állította: a magyar állam magukra hagyta őket. Az autóban utazó nyíregyházi fiúk testvére, Brigitta azt mondta: - A médiában megjelent hí­rekkel ellentétben a Külügyminisztérium és egyéb hivatalos szervek által nyújtott segítség annyiban merült ki, hogy a mi megkeresésünkre válaszolva egy e-mailt küldtek. Telefonos beszélgetés alkalmával tudatták továbbá, hogy semmiféle anyagi segítséget nem tudnak nyújtani, illetve kiutazásunk esetén tolmácsot sem tudnak biztosítani. A tragédia következményeinek megoldásában magunkra maradtunk.

A Külügyminisztérium közleménye az üggyel kapcsolatban megjelent a Blikken, a továbbiakban ezt a levelet változtatás nélkül közöljük.

A Külügyminisztérium közleménye

"A minisztérium őszinte részvétét fejezi ki a sajnálatos balesetben elhunyt érintettek hozzátartozóinak.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a konzul megadott minden, az illetékességi körébe tartozó segítséget az érintetteknek és hozzátartozóiknak. Folyamatos a kapcsolattartás a kórházzal és az illetékes hatósági szervekkel annak érdekében, hogy a hozzátartozók minden szükséges információt megkapjanak a sérültek állapotáról, a baleset körülményeiről és a szükséges teendőkről.

Az elhunytak hazaszállításával kapcsolatban a konzulátusnak a hatályban lévő törvények szerint nem áll módjában anyagi támogatást biztosítani a hozzátartozóknak – ez a lehetőség a Magyarországon elhunytak esetében is igen korlátozottan áll rendelkezésre. Éppen ezért mindig felhívjuk a külföldre utazók figyelmét a szükséges utasbiztosítás fontosságára, hiszen ennek megléte esetén a biztosító anyagi helytállására számíthatnak a családok.

Az ügyintézés során mindenben, többek közt a tolmácsolásban természetesen segédkeznek az illetékes konzulok. Feladatkörük továbbá holttestek hazaszállításához szükséges engedélyek kiállítása és a halotti anyakönyvi kivonat hitelesítése, melyeket ingyen és soron kívül intéznek. Ezenkívül javaslatot tesznek egy temetkezési vállalkozóra, aki a holttestek hazaszállítását megbízhatóan el tudja végezni."

Forrás: blikk.hu


[related-post post_id="3561520"]

[related-post post_id="3560647"]

[related-post post_id="3558963"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában