Helyi közélet

2017.07.21. 10:49

Hogyan vessük el helyesen a fűmagot?

Nyíregyháza - Gyakran előfordul, hogy a mag nem csírázik ki a kertünkben.

Nyíregyháza - Gyakran előfordul, hogy a mag nem csírázik ki a kertünkben.

Ennek egyik oka lehet, ha a fűmagot nem jól tároljuk. Ilyen lehet egy dohos nedves pince, ahol hamar elveszíti a csírázóképességet a mag. Ellenben egy hűvös, száraz helyen akár évekig gond nélkül ellehet. A csírázást nemcsak a hőmérséklet és a víz befolyásolja, hanem a fény és az oxigén is fontos tényező. Amikor a fűmagot elvetjük, nem kell rögtön belo­csolni, megvárhatjuk vele az első esőt, mert így egyenletesebb lesz a nedvesség eloszlása. Épp ezért érdemes figyelni az időjárást, hogy tudjuk, melyik nap érdemes elvetni. Az első eső után viszont már folyamatosan kell öntözni a füvet, hogy a csírázásnak indult mag ne száradjon ki. Fontos a megfelelő öntözés, mert a túlöntözés és a szárazság is káros lehet a fűre. A vetésre a tavaszi és a kora őszi időszak a legideálisabb, mert ekkor még nincs túl meleg, és több az esély a csapadékra is.

Fontos, hogy tavasztól fokozatosan szoktassuk hozzá a füvet a locsoláshoz, melynek időpontját a hajnali órákra kell állítani. Ennek hossza a kert talajától függően akár 30–60 perc is lehet. Hogy miért így locsoljunk? Ha gyakrabban, kis vízadagokkal öntözünk, akkor csak a talaj felső 1–2 centijét áztatjuk át, ami hamar kiszárad, és a füvünk nem vesz fel belőle szinte semmit. Ebben az esetben a gyep is „ellustul”, mert nincs rákényszerítve arra, hogy mélyebbre gyökerezzen. Ezzel a módszerrel azt érjük el, hogy hiába locsolunk, a kert állapota fokozatosan romlik, míg el nem érjük azt a szintet, hogy egyre ritkább és gyomosabb, sárgább lesz a gyep, és semmi örömünk nem lesz már benne.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában