Helyi közélet

2017.07.28. 18:41

Honnan fúj a szél?

<em>Aki az M1-es autópálya Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán autókázik, az nem tudja nem észre venni a tekergő aszfaltkígyó mellett tornyosuló szélerőműveket.</em> <strong>Tarnavölgyi Gergely jegyzete.</strong>

Aki az M1-es autópálya Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán autókázik, az nem tudja nem észre venni a tekergő aszfaltkígyó mellett tornyosuló szélerőműveket. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Ezek ha esik, s főként, ha fúj, rendületlen harcolnak az elemekkel, esetünkben a széllel, kitartó munkájuk gyümölcse pedig nem más, mint az elektromos árammá konvertálható szélenergia. A napokban engem is az ország azon szegletébe fújt a szél, s a felhőket ostromló kolosszusok láttán feltettem magamnak a kérdést: itt, a keleti végeken miért nincsenek ilyen erőművek? Tán nálunk még a szél se fúj?

Egy kicsit beleásva magam a témába egy 2016. szeptemberi rendeletmódosításra leltem, mely gyakorlatilag ellehetetleníti a szélerőművek csatasorba állítását, mondván, a települések 12 kilométeres környezetében nem lehetséges szélturbinát elhelyezni. Ehhez csak annyit: ha ezt a rendeletet már a 2000-es évek elején bevezetik, akkor nekem sem lett volna szerencsém a fent említett két megyében szemügyre venni azt a rengeteg szélerőművet. De ez még nem minden, ha mégis találna valaki alkalmas földterületet, az engedélyeztetés olyan nehézkes (az idevágó passzus szerint a szélturbina csökkenti a honvédelmi és katonai képességünket), hogy inkább senki sem próbál meg a széllel szemben pisilni…

- Tarnavölgyi Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában