Helyi közélet

2017.07.14. 16:58

II. Nemzetközi Hagyományőrző Képzőművészeti és Alkotótábor Pócspetriben

Pócspetri - Királyfalvi Miklós mártír ünnepélyes újratemetésének napján, 2017. július 8-án délután nyitották meg a II. Nemzetközi Hagyományőrző Képzőművészeti és Alkotótábor kiállítását a Pócspetri Községi Önkormányzat Házasságkötő termében.

Pócspetri - Királyfalvi Miklós mártír ünnepélyes újratemetésének napján, 2017. július 8-án délután nyitották meg a II. Nemzetközi Hagyományőrző Képzőművészeti és Alkotótábor kiállítását a Pócspetri Községi Önkormányzat Házasságkötő termében.

A táborban Gnandt Stefan mezőfényi születésű, Németországban élő művész vezetésével, - aki elismert Magyarország, Németország és Románia képzőművészeti alkotótáboraiban, - öt országból tíz alkotó vett részt. Érkezett művész Lengyelországból, Németországból, Romániából, Szlovákiából és természetesen Magyarországról, 17 évestől a 65 esztendősig.

Gnandt Stefan a kiállítás festményei előtt | Fotó: Palóczy Timea

A szervező Gnandt Stefan elmondta, hogy idén kilencen festettek, rajzoltak, míg egy alkotó faragott. „A szobrász kolléga 1000 kilométerről, a Duna-deltából érkezett, Tulceáról. A rendelkezésére bocsátottunk egy közel 1 tonnás andezit-tufa szikladarabot, és ő 6 nap alatt egy emlékszobrot faragott belőle… Emberfeletti erőfeszítés és hatalmas szakmai próbatétel!”

Megfogalmazta, hogy egy ilyen alkotótábor sikere két pilléren nyugszik. Az első a szakmai munka, a közös megbeszélés, a képek bírálata; a másik a hangulat. Itt Pócspetriben, választott otthonában ez kitűnő volt. Az alkotások jól sikerültek, nagyon meg van elégedve, kellemes a fáradtság az egy hét után, amely alatt négy nyelven folyt a társalgás.

A kiállítást Kékedi László Vilmos – népi fafaragó iparművész, az MMA rendes tagja nyitotta meg és közreműködött az Iránytű Klub – zenekar. Az alkotótáborban 31 festmény készült, valamint a szobor. Ezeket tekinthették meg a vendégek és érdeklődők. Az alkotók között volt, akit az 1948-as pócspetri események is megihlettek.

Kremper Ferencné is szívesen nézelődött | Fotó: Palóczy Timea

A táborozás végén három díjat is kiosztottak. A nívódíjat: Asloviciu-Angyal Anikó kapta (Románia, Margitta). A Pócspetri Községi Önkormányzat díját: Papp Gábor (Románia, Margitta). A különdíjat a legifjabb alkotó: a pócspetri Májer Brigitta, a debreceni Koós Károly Képzőművészeti Szakgimnázium tanulója kapta. Az emlékszobor alkotója: Gheorghe Munteanu külön elismerésben részesült.

A záró rendezvényen Tamás György Pócspetri polgármestere bejelentette, hogy jövőre újra lesz tábor. Amelynek szervezője kiemelte az Önkormányzat lelkes hozzáállását, a kialakult baráti viszonyt, a falu és lakói iránti tiszteletét.

- Palóczy Timea-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában